Jumaat, September 12, 2008

3 Ahli Jawatankuasa Bahagian di pecat

Setiausaha serta dua ahli jawatankuasa Umno bahagian Hulu Terengganu yang dipecat kerana bekerjasama dengan Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Mohamad Noor Othman yang mencabar Ketua Bahagian, Datuk Tengku Putera Awang pada pemilihan Oktober ini akur dengan keputusan itu.

Setiausaha bahagian Baharuddin Bilal Diah serta dua ahli jawatankuasa, Mohd Pauzi Yusoff dan Jalaluddin Ismail menerima keputusan pemecatan itu dengan hati terbuka dan berjanji untuk terus setia dan kekal sebagai ahli Umno.

Surat pemecatan Baharuddin, Mohd Pauzi dan Jalaluddin yang dipecat mengikut fasal 15.12.1 perlembagaan parti ditandatangani Tengku PuteraMohd Pauzi berkata, Tengku Putera yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri menggunakan fasal 15.4 perlembagaan Umno untuk menamatkan perkhidmatan ahli jawatankuasa yang dilantik.
Katanya, walaupun pemecatan itu boleh dipertikaikan, termasuk menggunakan kedudukan sebagai Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri untuk menandatangani surat pemecatan, tetapi sebagai ahli parti, kesetiaan kepada Umno perlu diutamakan.

"Kami sesungguhnya menerima secara ikhlas dan dengan hati terbuka pemecatan itu dan kami berjanji untuk terus setia dan kekal sebagai ahli Umno walaupun menerima tawaran daripada parti politik pembangkangKami juga mengucapkan terima kasih diatas pengalaman bermakna sepanjang tempuh lapan tahun selaku ahli jawatankuasa bahagian dan dilantik sebagai setiausaha penyelaras Dewan Undangan Negeri (Dun) Ajil kerana dapat menyumbangkan tenaga, fikiran dan khidmat bagi memastikan Barisan Nasional (BN) diberi mandat menubuhkan kerajaan pada pilihan raya umum lalu," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.