Selasa, Oktober 27, 2009

Jang Kita Jumpa Lagi...

GANDINGAN tiga serangkai - Ashaari Shamsuddin, Manaf Mamat dan Khairul Izwan Khalid - terus menjadi sandaran Terengganu untuk menjinakkan Negeri Sembilan di gelanggang lawan di separuh akhir pertama Piala Malaysia, malam ini.

Pada masa sama, pakar sepakan percuma, Zairo Anuar Zalani, turut diharap mampu merobek gawang tuan rumah bagi mencari kelebihan dibawa pulang untuk pertemuan kedua di Kuala Terengganu, Sabtu ini.

Pengurus pasukan Terengganu, Sheikh Ahmad Tajuddin Sheikh Yusof berkata, tidak mustahil untuk pemainnya menumbangkan Negeri Sembilan di depan penyokong lawan seandainya semua pemain mampu memberi sumbangan yang diharapkan.

"Saya yakin ketiga-tiga penyerang kami mampu memenuhi tugas mereka dalam memastikan kami pulang dengan bekalan selesa sebelum pertemuan kedua.

"Zairo juga menjadi harapan kami untuk membuahkan sesuatu seperti yang dilakukannya ketika menentang Selangor pada perlawanan suku akhir pertama," katanya.

Namun, Sheikh Ahmad Tajuddin juga mahukan benteng pertahanan yang diterajui Marzuki Yusof bersama Mohd Muhaimin Omar, Sharizam Mohd dan Md Shahrul Ezrain, mengekang barisan serangan lawan daripada melakukan percubaan bahaya ke arah gawang gol.

Haji Hadi Di Label Pemimpin Bermasalah?

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak terguris dengan kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang melabel beliau dan tiga lagi pemimpin kanan parti itu sebagai ‘bermasalah.’

Sambil menganggap ia perkara kecil, Abdul Hadi menegaskan, kenyataan Nik Aziz itu tidak menjejaskan kewibawaannya sebagai Presiden parti.

"Tidak timbul langsung. Saya tidak rasa terguris. Ia perkara kecil," katanya ketika ditemui di Lobi Parlimen, semalam.

Sabtu lalu, Nik Aziz mahu Pas mengadakan Muktamar Agung Khas (EGM) bagi menyelesaikan masalah dalaman parti itu, termasuk menukarkan pemimpin utamanya.

Nik Aziz tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan perpaduan dengan Umno yang dikatakan disokong Abdul Hadi, Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Ali.

Ketika diminta mengulas harapan beliau terhadap mesyuarat khas Jawatankuasa Pas Pusat esok, Abdul Hadi hanya berkata, insya-Allah berulang kali tanpa menjawab soalan pemberita dan meminta pemberita yang bertalu-talu bertanya mengenai kemelut Pas membaca kenyataannya yang disiarkan menerusi Harakahdaily.

Sementara itu, Mustafa juga menganggap tindakan Nik Aziz menamakan beliau antara tiga pemimpin bermasalah tidak menjejaskan kredibilitinya sebagai pemimpin parti dan tidak memberi kesan kepadanya walaupun isu itu menimbulkan pelbagai reaksi kepemimpinan parti dan peringkat akar umbi.

Ditanya sama ada beliau tidak terasa dengan teguran pemimpin tinggi parti, Mustafa berkata, beliau pernah dikecam pelbagai tuduhan tetapi ia tidak memberi kesan kepadanya.

“Secara jujur saya tidak rasa apa-apapun berbanding yang lepas. Ini tak ada apa sebenarnya, walaupun Tok Guru (Nik Aziz) sebut nama macam tu, tak ada apa-apa, saya tak terluka langsung,” katanya.

Moral : Jangan kata pada orang ( jangan cara hal orang) akhirnya terkena batang hidung sendiri.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.