Selasa, September 09, 2008

Perletakkan Jawatan


Surat perlantikan jawatan oleh blogger.

Agong ketuai Kejohanan Kuda Lasak Dunia

Senarai akhir 12 pelumba ke Kejohanan Kuda Lasak Dunia 2008 di Lembah Bidong, Setiu akan diputuskan pada 1 Oktober ini.Ketua Pengarah Institut Sukan Negara (ISN), Datuk Dr. Ramlan Abdul Aziz berkata, setakat ini 16 pelumba telah layak ke kejohanan yang akan bermula 6-9 November itu.

Skuad negara akan diketuai oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin pada perlumbaan sejauh 160 kilometer itu."Peserta akan menjalani latihan pusat pada 15 Oktober ini di mana selain aspek fizikal dan mental, pelumba-pelumba ini juga akan disemai dengan semangat berpasukan," katanya di sini, semalam.

Dalam pada itu, Tuanku Mizan berkenan melancarkan buku biografi, Cabaran Endurance Piala Sultan Terengganu 2007, semalam.Penerbitan biografi itu yang pertama kali dilakukan dilihat mampu untuk memberi kesan besar kepada komuniti ekuestrian di negara ini.
Buku tersebut yang telah diterbitkan oleh Yayasan DiRaja Sultan Mizan (YDSM) itu bertujuan mengimbas kembali kejayaan penganjuran Cabaran Endurance Piala Sultan Terengganu tahun lalu.

Turut hadir ialah Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said dan Pengerusi Yayasan Diraja Sultan Mizan, Datuk Seri Dr. Salleh Mohd. Nor.

Empangan, dewan projek akhir guna dana khas

Projek pembinaan empangan berharga RM300 juta dan dewan serba guna berharga RM5 juta di Permaisuri di sini, adalah pembiayaan terakhir menggunakan Dana Khas Persekutuan sebelum pengurusan hasil royalti minyak diserahkan semula kepada Terengganu. Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berkata pembinaan empangan itu bukan saja dapat membekalkan air untuk projek tanaman padi dan meningkatkan sistem saliran, tetapi mampu mencegah banjir di daerah Setiu.

Katanya, kerajaan negeri membina dewan serba guna yang boleh menampung kira-kira 3,000 orang kerana daerah Setiu masih ketinggalan dan memerlukan pelbagai kemudahan orang ramai. Kita mahu kedua-dua projek besar daripada peruntukan Dana Khas terakhir ini dapat meningkatkan taraf hidup rakyat melalui penjanaan hasil pengeluaran pertanian lebih tinggi di daerah ini

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.