Sabtu, Januari 30, 2010

Kuala Lumpur Mangsa Terengganu


KEKALAHAN 1-2 kepada Negeri Sembilan di Paroi Selasa lalu tidak menjejaskan semangat pemain-pemain Terengganu dalam misi menguasai saingan Liga Super musim ini.

Jurulatih, Irfan Bakti melahirkan keyakinan bahawa skuad kendaliannya itu akan bangkit bagi menebus kekecewaan lalu apabila melayan kunjungan Kuala Lumpur malam ini.

Terengganu yang masih mengekalkan rekod bersih di gelanggang sendiri akan menghadapi skuad Ibu Kota itu di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah dengan misi memburu kemenangan keempat.

"Kami perlu kembali fokus kepada perlawanan ini (menentang Kuala Lumpur) dan segera melupakan kekalahan di Paroi Selasa lalu.

"Lagipun, kekalahan kami kepada Negeri Sembilan itu bukan disebabkan kelemahan kami, tetapi dua gol yang dihasilkan pasukan lawan berpunca daripada kesilapan pemain kami sendiri," jelas Irfan semalam.

Justeru, bekas jurulatih Perlis itu mahu pemainnya lebih kimited serta dan tidak melakukan sebarang kesilapan yang boleh membawa padah kepada pasukan.

Katanya, tiga mata amat penting buat Terengganu lebih-lebih lagi persaingan yang semakin sengit dalam kedudukan liga ketika ini.

"Kami bukannya mahu menang besar, yang penting tiga mata penuh tidak tercicir. Kemenangan amat penting bagi mengukuhkan kedudukan pasukan dalam saingan liga," jelasnya.

Selepas melalui enam perlawanan, Terengganu kini mengumpul 11 mata untuk berada di tangga kedua, iaitu empat mata di belakang pendahulu, Selangor.

Bagaimanapun, dua pasukan dari utara, Kedah dan Perlis mengekori rapat di tangga ketiga dan keempat, dibezakan dengan satu mata di belakang Terengganu.

"Kalau kita lihat, Kuala Lumpur bukanlah pasukan belasahan dan seperti biasa, saya sentiasa mengingatkan pemain agar tidak terlalu mengambil mudah perlawanan esok (malam ini)," ujarnya.

Mengenai barisan pemain, Irfan bakal menurunkan kembali Helmi Rameli untuk bergandingan dengan kapten, Marzuki Yusof dan Rooney Harun di bahagian pertahanan.

Penyerang prolifik, Abd. Manaf Mamat pula sekali lagi menjadi taruhan di bahagian serangan bersama-sama Mohd. Ashaari Shamsuddin dan Firdaus Faudzi.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.