Rabu, September 17, 2008

Orang Ganu Dapat Pitis Raya

Rezeki yang diperolehi rakyat negeri ini lebih beruntung berbanding dengan rakyat di kebanyakan negeri lain.Mana tidaknya, setiap tahun kerajaan negeri memperuntukkan sejumlah dana yang besar bagi diagihkan kepada rakyat tempatan di negeri bumi bertuah ini.Hari ini, bermulalah proses pembahagian dana hari raya bagi Dun Batu Buruk yang melibatkan jumlah hampir RM400,000 untuk diserahkan kepada 1,195 penduduk yang layak.

Menurut Pegawai Khas Dun Batu Buruk, Cik Ezreen Shakimah Mat Sepin, 24, berkata sebanyak lapan kampung terlibat bagi hari ini sahaja.“Kita telah kenal pasti seramai 109 bagi kategori orang kurang upaya, 293 penduduk warga emas, 647 penduduk miskin dan 146 dikategorikan sebagai ibu tunggal,”katanya kepada Warta Hadhari ketika ditemui pada Majlis Pembahagian Dana Hari Raya Dun Batu buruk, di Taman Budaya, Kuala Ibai, hari ini (16 September).

Menurut Ezreen, penerima telah memenuhi perkarangan kawasan ini seawal jam lapan pagi dan sehingga kini semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan. “Seramai 16 petugas masing-masing lapan petugas dari U-Best, dua wakil penghulu kampung, empat wakil dari Puteri Umno dan dua petugas pejabat Dewan Undangan Negeri (Dun),”jelasnya.

Seramai 1,262 penduduk Dewan Undangan Negeri (DUN) Teluk Pasu, Kuala Terengganu antara 150,000 penerima awal layak menerima duit raya bermula semalam.

Duit berjumlah minimum RM200 hingga RM400 itu merupakan dana khas sebanyak RM40 juta yang disediakan oleh kerajaan negeri bagi membantu penduduk termiskin sempena Aidilfitri nanti.

Dalam agihan di Dewan Sivik Buloh Gading, Manir sebanyak RM383,600 telah diagihkan kepada enam kampung di bawah DUN tersebut iaitu Kampung Teluk Pasu, Sekati, Haji Awang, Tanjung Bunut, Buluh Gading dan Kubang Jela.

Antara penerima bantuan itu ialah 751 orang dari golongan miskin, 113 orang kurang upaya, 159 ibu dan bapa tunggal dan warga emas seramai 244 orang.Agihan dana khas itu dijangka selesai diberikan kepada semua penduduk yang layak selewat-lewatnya Isnin depan melalui semua DUN masing-masing.

Imam Masjidilharam puji kemesraan warga Malaysia

"Saya sangat bersyukur dapat melihat keindahan Taman Tamadun Islam yang begitu cantik dan menghimpunkan pelbagai keindahan seni bina Islam dunia," kata guru Tauhid dan Fekah yang juga imam ganti Masjidilharam di Makkah, Sheikh Mohammad Edress Sheikh Mohamad Ismail, 34.

Beliau yang akan berada di Malaysia sepanjang Ramadan bagi memenuhi jemputan sebagai imam solat Tarawih di ibu negara turut memuji keramahan rakyat berbilang kaum dan agama yang hidup dalam keadaan harmoni dan muhibah.

"Rakyat Malaysia ramah dan mesra lebih-lebih lagi melalui hubungan silaturahim yang ditunjukkan terutama ketika menjelang musim perayaan dan disambut tanpa mengira kaum dan agama," katanya yang ditemui selepas melawat Taman Tamadun Islam (TTI) di sini, semalam.
Sheikh Mohamad Edress berada di Terengganu selama dua hari atas jemputan kerajaan negeri khusus untuk menjadi imam solat Tarawih sempena Majlis Berbuka Puasa Bersama Rakyat yang dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said di Masjid Abidin, di sini.

Ditanya pengalaman berpuasa selepas berada kira-kira dua minggu di negara ini, Sheikh Mohammad Edress berkata, tidak ada bezanya suasana puasa di Malaysia mahupun di Makkah, cuma di tanah suci itu fadilatnya lebih kerana ia adalah Tanah Haram.

"Yang berbeza cuma tempat, memang Makkah menjadi tumpuan orang untuk beribadat ketika Ramadan kerana ganjaran dan fadilatnya yang banyak, tetapi dari segi pengalaman puasa, puasa di mana-mana pun sama saja," katanya.

Beliau meluangkan masa kira-kira sejam meninjau dan melawat momumen di TTI dengan dengan ditemani isteri, Ayshah Salaeemollah sambil dibantu jurubahasa, Amir Hussin Ali dari Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT).

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.