Khamis, September 11, 2008

UNIKL MoU Dengan TESDEC

Kolej TESDEC (Terengganu Skills Development Centre) menandatangani memorandum persefahaman (MOU) dengan Malaysia-France Institute (MFI), Universiti Kuala Lumpur (UniKL) sebagai memulakan kerjasama bagi memajukan pendidikan berkemahiran tinggi khasnya untuk rakyat Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman, berkata MOU ini bertujuan meningkatkan sistem pendidikan yang berkonsep baru iaitu ‘vokademik’ bersesuaian dengan kehendak pasaran kerja.

“ Pada era K-ekonomi, kemahiran beserta kelayakan akademik yang cemerlang mampu menembusi pasaran kerja yang semakin sengit. Dengan ini, penuntut lepasan TESDEC tidak akan menghadapi masalah membina kerjaya masing-masing.

“ Pengajian yang berteraskan vokasional dan akademik ini mampu melahirkan modal insan berkemahiran tinggi selain melengkapkan kriteria pasaran kerja yang dikehendaki pada masa akan datang,” katanya selepas majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara UniKL dengan Kolej TESDEC, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (10 September).

Katanya, perancangan masa depan penting untuk menyusun strategi dalam usaha Kerajaan Negeri melahirkan modal insan yang berkemahiran antarabangsa. Program Diploma in Engineering Technology (Automotive Maintenance) akan ditawarkan pada peringkat pertama. Program diploma ini dijangka menerima 50 pelajar pertama pada Julai 2009, manakala 600 pelajar dijangka akan mengambil kursus ini sepanjang 2015.

Dua beradik menumpang kasih di Darul Iman

Kemalangan yang meragut nyawa kedua-dua ibu bapa sembilan tahun lalu masih sukar dilupakan dan menyebabkan dua beradik yang tinggal di Asrama Anak Yatim Darul Iman di Pulau Kerengga, di sini menitiskan air mata menjelang Aidilfitri. Ketika ditemui Afifah Kamaruddin, 15, dan abangnya, Muhammad Afildi, 16, kelihatan sebak dan air mata bergenang apabila diminta menyingkap kembali peristiwa yang menyebabkan mereka terpaksa menghuni asrama berkenaan.

Dua pelajar itu adalah daripada empat beradik yang menjadi yatim piatu apabila ayah mereka, Kamaruddin Mamat dan isterinya Khazimah Sulaiman maut selepas ketika dinaiki bertembung dengan lori. Dalam kejadian awal pagi pada 21 November 1999 itu, Kamaruddin Mamat dan Khazimah yang dalam perjalanan untuk menjual sayur yang ditanam di Pasar Besar Kedai Payang, Kuala Terengganu.

Afifah berkata, selepas kejadian itu mereka empat beradik termasuk abang, Muhammad Afnan, 18, dan adik bongsu, Ayuni, 13, tinggal bersama ibu saudara, Seliah Mamat di Kampung Bukit, Setiu.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.