Khamis, Ogos 21, 2008

Pengganas Antarabangsa


Ini pengganas yang memulakan perang Teluk dan sekarang ni sedang ugut nak serang Iran pulak.

Islam Hadhari menepati Alquran & Sunnah

Umat Islam digesa berusaha memahami dan menghayati isi kandungan al-Quran dan mengamalkan ajarannya jika ingin maju dan mengecapi kegemilangan seperti umat Islam terdahulu.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat, berkata konsep Islam Hadhari sememangnya menepati ciri digariskan al-Quran dan sunnah serta konsisten dalam hal membina tamadun.

"Dasar Ekonomi Baru, Dasar Belia, Dasar Kependudukan, Dasar Sains dan Teknologi, semuanya dilaksanakan bagi menjaga kepentingan rakyat tanpa mengira kaum dan agama, selari dengan ajaran Islam yang menuntut kita berbuat baik kepada rakan bukan seagama yang tidak mendatangkan ancaman kepada umat Islam.

"Malah, dasar Bersih, Cekap dan Amanah, Penerapan Nilai Islam juga menjelaskan betapa kerajaan amat prihatin terhadap hal pentadbiran yang berkesan," katanya merasmikan Seminar al-Quran dan Pembentukan Ummah Cemerlang sempena Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa, di sini, kelmarin.

Juruterbang Terbunuh

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin berkata, setelah mendapat laporan kira-kira jam 5 petang, operasi mencari terus dilakukan dengan bantuan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan pengusaha kuari.

Dua juruterbang pelatih yang hilang ketika dalam latihan penerbangan petang semalam ditemui dalam operasi mencari dan menyelamat pagi ini.Seorang daripadanya terbunuh manakala seorang lagi cedera apabila ditemui dilokasi pesawat mereka terhempas berhampiran ladang rakyat, Lembah Bidong, Setiu kira-kira pukul 8 pagi ini.

Pesawat ringan jenis Diamon 40 Maha 443 dinaiki Mohd Farid Abdullah, 21, dan Mohd Arif Ahmad Fuad, 21, dipercayai terhempas setelah saksi mendakwa melihat pesawat tersebut berlegar-legar setinggi 40 kaki dari aras bumi di tiga kawasan tersebut.

RM46j duit raya untuk rakyat daif

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, bantuan hari raya tersebut adalah untuk 153,201 penduduk terdiri daripada golongan miskin yang berpendapatan bawah RM1,500, warga emas, orang kurang upaya dan ibu tunggal.Menurutnya, bantuan berupa wang tunai itu adalah dari wang royalti minyak yang dikenali sebagai Dana Khas Kerajaan Persekutuan bagi meringankan beban golongan tersebut membuat persiapan bagi menyambut hari kebesaran umat Islam itu.

Kerajaan negeri Terengganu meluluskan peruntukan RM46.594 juta sebagai bantuan kepada golongan yang memerlukan sempena Hari Raya Aidilfitri ini.
"Bantuan akan mula diagihkan pada minggu pertama Ramadan ini dan akan diberi secara berperingkat-peringkat," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri di sini hari ini.Beliau memberitahu, bagi golongan miskin melibatkan 90,490 penerima dan setiap keluarga akan menerima RM300, bagaimanapun jika keluarga berkenaan mempunyai lebih lima orang anak, mereka akan menerima RM500.

Menurutnya, bilangan warga emas yang layak menerima bantuan itu adalah 30,177 orang manakala orang kurang upaya (10,377 orang) dan ibu tunggal (20,157 orang) dengan masing-masing akan menerima RM200.''Wang ini adalah bantuan khas untuk membantu golongan ini membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri," ujarnya

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.