Sabtu, September 12, 2009

Kenyataan Akhbar Menteri Besar Terengganu


Menteri Besar Terengganu Dato’ Ahmad bin Said melahirkan kekecewaan di atas satu laporan akhbar Berita Harian bertarikh 4 Sept, 2009 yang mempunyai unsur fitnah serta laporan yang kurang tepat yang telah menimbulkan persoalan tentang kredibiliti akhbar tersebut.


Berita yang disiarkan di muka surat 5 bertajuk ‘Muhyiddin mahu selesai kemelut BN Terengganu’ dilihat telah gagal melaporkan perkara sebenar yang berlaku pada majlis yang dihadiri lebih 5000 rakyat Hulu Terengganu tetapi melihat majlis itu dari sudut politik semata-mata.


Dato’ Ahmad yang telah sekian lama mengelak dari memberi sebarang komen berkaitan politik untuk meredakan keadaan serta tidak mahu menimbulkan sebarang persepsi negatif mengenai hubungan beliau dengan pentadbiran dan politik, sudah tidak dihormati oleh media.


Beliau kesal dengan sikap sesetengah wartawan yang tidak beretika dan membuat laporan berdasarkan andaian serta pandangan yang menyebelahi sesuatu pihak tanpa mengambil kira atau mengambil inisiatif untuk membuat siasatan rapi dari pelbagai sudut sebelum menyiarkan sesuatu berita.


“Saya sudah lama bersabar. Walaupun saya telah memberikan penjelasan secara tertutup kepada pihak media beberapa bulan yang lepas, namun masih ada yang tidak memahami keadaan atau sengaja tidak mahu menerima kebenaran.


“Laporan Berita Harian Jumaat lalu adalah penghujung kesabaran saya (last straw) kerana ia jelas telah memfitnah saya. Wartawan yang membuat laporan tersebut jelas tidak memahami Perlembagaan Umno serta perjalanan parti, dan tidak teliti membuat pemantauan kehadiran wakil-wakil rakyat di majlis tersebut sehingga ramai yang terguris hati apabila nama mereka dilaporkan sebagai ADUN yang tidak hadir bersama Timbalan Perdana Menteri.”


Perenggan 5 : Kemelut dalaman kepimpinan Umno negeri dikatakan berpunca daripada tindakan Ahmad tidak melantik wakil rakyat sebagai Pengerusi Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN), sebaliknya menyerahkan tugas itu kepada Ketua Umno Bahagian yang turut diberi kuasa melantik Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).


Laporan Perenggan 5 merupakan satu fitnah. Untuk pengetahuan para wartawan, rakyat dan pembaca Berita Harian serta akhbar-akhbar lain bahawa tidak ada jawatan Pengerusi Penyelaras DUN di dalam Perlembagaan Umno dan Barisan Nasional.


Jawatan ini diwujudkan semasa Tan Sri Wan Mokhtar bin Ahmad, Menteri Besar ketika itu, untuk memudahkan pengurusan Umno di peringkat DUN dimana semua Ketua Bahagian melantik sendiri Ahli Jawatankuasa Penyelaras DUN.


“Pada ketika itu, hak melantik Penyelaras DUN diberikan kepada semua 8 Ketua Bahagian. Saya sendiri, sebagai Ketua Bahagian Kemaman semenjak tahun 2000, telah melantik penyelaras-penyelaras DUN di Bahagian saya.


“Menteri Besar tidak ada kena mengena dalam perlantikan Penyelaras DUN dan jawatan ini pula tidak pernah ujud di negeri-negeri lain, kecuali Terengganu. Oleh itu, laporan Berita Harian tersebut telah memfitnah saya secara terang-terangan dan saya meminta akhbar tersebut memohon maaf diatas laporannya yang tidak berasas.”


Perenggan 10: Adun yang tidak hadir ialah Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih), Datuk Rosol Wahid (Ajil), Datuk Din Adam (Bukit Besi), Muhammad Ramli Noh (Tepoh), Ramlan Ali (Jabi), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Alias Abdullah (Alor Limbat), Dr A Rahman Mokhtar (Kuala Besut), Khazan Che Mat (Batu Rakit), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang), Pehemi Yusoff (Kota Putera), Rosli Othman (Kemasek), Zakaria Abdullah (Paka), Ashaari Idris (Langkap) dan Nawi Mohamad (Hulu Besut).


“Saya amat kecewa dengan laporan Perenggan 10 kerana jelas wartawan-wartawan Berita Harian yang membuat pemantauan di majlis tersebut tidak teliti atau mereka memang tidak kenal siapa wakil-wakil rakyat Terengganu, atau mereka mempunyai agenda tertentu.


“Saya ingin menjelaskan bahawa wakil rakyat yang tidak hadir tanpa alasan atau memaklumkan kepada saya ialah Dato’ Seri Idris Jusoh, Datuk Rosol Wahid, YB Alias Abdullah, YB Zakaria Abdullah dan YB Zawawi Ismail.


“Manakala YB Ramli Noh tidak hadir kerana mewakili saya di satu majlis dengan RTM di Kuala Lumpur; YB Dato’ Mohamed Awang tera, ahli Exco, telah memaklumkan kepada saya bahawa beliau ada program lain yang tidak dapat dielakkan; dan ahli Exco YB Toh Chin Yaw pula tidak dijemput kerana ini merupakan majlis Umno dan majlis berbuka puasa.


“Namun demikian, untuk pengetahuan umum, YB Dato’ Seri Idris Jusoh sempat hadir bersama Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu untuk program di masjid Penarik serta bersama-sama berada dalam majlis gotong royong membina wakaf di pantai Penarik pada hari Jumaat 4 Sept.


“Manakala YB Halim Jusoh tidak hadir di majlis bersama TPM di Hulu Terengganu kerana beliau terbabit dalam persiapan untuk menerima kunjungan Dato’ Seri Hishammuddin dan anak-anak angkat Umno Perhubungan di Kampung Penarik, dan saya telah dimaklumkan lebih awal.


“Namun demikian saya percaya bahawa ketidakhadiran Dato’ Seri Idris Jusoh pada petang tersebut mungkin telah dimaklumkan sendiri olehnya kepada Dato’ Seri Hishammuddin, manakala yang lain-lain yang tidak dapat hadir mungkin telah memaklumkan sendiri kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Timbalan Perdana Menteri, terutamanya YB Zawawi dan YB Dato’ Rosol Wahid kerana TPM berada di DUN Kuala Berang dan di Bahagian Hulu Terengganu, di mana mereka adalah wakil rakyat di Bahagian Hulu Terengganu.


“Akibat dari laporan yang tidak tepat itu telah menyebabkan wakil-wakil rakyat yang hadir di majlis tersebut menyatakan rasa amat kecewa mereka dan terguris hati apabila laporan Berita Harian menyatakan bahawa mereka tidak hadir.


Laporan berita harian itu seolah-olah mengambarkan dengan niat menghebahkan kepada rakyat bahawa mereka memulaukan majlis bersama TPM. Apakah niat sebenar laporan sedemikian dibuat?”


Mengenai satu lagi laporan Berita Minggu bertarikh 6 Sept 2009 bertajuk “Ahmad tak pernah ajak Adun ‘penentang’ bermesyuarat, yang juga mendakwa ADUN memboikot Sidang dewan Undangan Negeri dan mengambil sikap mendiamkan diri semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri berpunca daripada perlantikan Pengerusi Penyelaras DUN, adalah tidak benar dan mengambarkan ceteknya pengetahuan wartawan Berita Harian itu dalam melaporkan isu ini.


Sebagai bukti, YB Wan Hakim Tan Sri Wan Mokhtar (ADUN Air Putih) adalah Pengerusi Penyelaras DUN Air Putih dan beliau diberi kuasa memilih pegawai APMT dan pengerusi JKKK bagi DUN Air Putih.


Beliau dilantik sebagai Pengerusi Penyelaras DUN Air Putih oleh Ketua Umno Bahagian Kemaman yang juga selaku Menteri Besar, dan YAB Menteri Besar tidak langsung terbabit dalam perlantikan pegawai APMT dan Pengerusi JKKK DUN air Putih.


YB Alias Abdullah wakil rakyat DUN Alor Limbat dilantik sebagai Pengerusi Penyelaras DUN oleh YB Yahya Khatib Mohamad selaku Ketua Umno Bahagian Marang dan beliau diberi kuasa penuh untuk mencadangkan nama ahli APMT dan Pengerusi JKKK Alor Limbat.


YB Pahemi Yusof selaku ADUN Kota Putera dilantik Pengerusi penyelaras DUN Kota Putera oleh YB Dato’ Seri Idris Jusoh selaku Ketua Umno Bahagian Besut dan beliau mempunyai kuasa penuh untuk mencadangkan nama pegawai APMT dan pengerusi JKKK DUN Kota Putera.


YB Nawi Mohamad, ADUN Hulu Besut, juga telah dilantik sebagai Pengerusi penyelaras DUN Hulu besut dan beliau juga mempunyai kuasa penuh untuk melantik pegawai APMT dan pengerusi JKKK Hulu Besut.


Begitu juga YB Ramli Noh selaku ADUN Tepoh telah dilantik oleh YB Dato’ Nasir Ibrahim Fikri selaku Ketua Bahagian Kuala Nerus sebagai Pengerusi Penyelaras DUN Tepoh dan setelah perbincangan dibuat antara YB Dato’ Nasir, YB Ramli Noh dan saya selaku menteri Besar, akhirnya persetujuan dicapai untuk melantik pegawai APMT di DUN Tepoh dengan kadar 50-50, iaitu sebahagian dipersetujui oleh ADUN Tepoh dan sebahagian oleh YB Dato’ Nasir selaku Ketua Bahagian Kuala Nerus.


Manakala perlantikan Pengerusi JKKK diberi kuasa penuh oleh Ketua Bahagian kepada YB Ramli Noh.


Dengan ini jelas membuktikan bahawa pendapat, pandangan dan lain-lain yang berkaitan dengan isu perlantikan Pengerusi Penyelaras DUN, perlantikan pegawai APMT dan Pengerusi JKKK tidak timbul sama sekali, terutama yang melibatkan lima ADUN ini, dan ia tidak boleh diterima sekiranya isu ini diandaikan menjadi punca mereka memboikot Persidangan Dewan Undangan Negeri dan begitu juga dengan sikap mereka mendiamkan diri semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri yang lalu kerana kelima-lima mereka adalah Pengerusi Penyelaras DUN dan diberikan kuasa mutlak melantik pegawai APMT dan Pengerusi JKKK.


“Jika mereka sedar bahawa mereka seorang wakil rakyat, mereka wajar hadir mesyuarat walaupun mereka tidak memegang apa-apa jawatan dalam Kerajaan.


“Sebagai wakil rakyat yang diamanahkan untuk membela nasib rakyat dan memastikan Barisan Nasional terus kuat di Terengganu, mereka seharusnya memikul tanggungjawab dan mandat yang diberikan dengan berjiwa besar, jujur dan ikhlas.


“Sepatutnya wakil-wakil rakyat Barisan Nasional, terutama dari Umno, bersatu hati dan tidak melemahkan parti.”


“Saya tidak pernah menghalang media di Terengganu atau dimana jua untuk membuat sebarang bentuk laporan mengenai suasana politik dan umum di Terengganu tetapi amat mengharapkan agar wartawan menjiwai etika kewartawanan dengan membuat laporan yang adil, benar dan menyeluruh serta tidak berpihak atau mensensasikan sesuatu isu yang boleh menjejaskan ketenteraman awam atau menimbulkan fitnah.”


Dikeluarkan oleh :

Pejabat Menteri Besar Terengganu

Resdung - Rawatan Tradisional

Resdung merupakan satu penyakit yang agak sinonim dengan orang Melayu kerana kaum itu sering dibelenggu dengan penyakit itu.

Perubatan moden menyifatkan resdung atau sinus sebagai radang atau jangkitan kuman dan alahan pada saluran pernafasan, telinga serta mulut.

Orang Melayu pula percaya ia berlaku akibat cara pemakanan terutama mereka yang selalu makan makanan laut dan belacan.

Resdung boleh membuatkan seseorang itu mempunyai nafas berbau, bersin, muka berjerawat, gatal atau bengkak di hidung, mulut dan telinga.

Simptom yang lebih teruk melibatkan nanah di telinga atau kecacatan pada hidung akibat kerosakan pada bahagian rongganya.

Justeru, ramai yang mencari penawar atau rawatan secara tradisional.

Di Kampung Baru Kulim di sini, seorang suri rumah menawarkan perkhidmatan untuk merawat penyakit itu menggunakan daun sireh, gambir, pinang, kapur, tepung beras dan air.

Rohana Abdul Latif, 45, merupakan satu-satunya waris Rosmah atau Hitam Da yang lebih dikenali sebagai Mak Andak Hitam, pengamal perubatan tradisional terkenal di Pekan, Pahang.

Mak Andak Hitam juga terkenal kerana dia merupakan 'bomoh resdung' kepada Istana Pahang.

Rohana berkata, dia menerima ilmu merawat resdung daripada ibu angkatnya itu ketika berusia 32 tahun.

''Ketika kecil, saya sering membantunya dalam merawat mereka yang mengalami resdung namun ketika itu saya tidak faham apa-apa lagi.

''Kemudian pada usia 32 tahun, baru wanita yang menjaga saya sejak kecil itu mewariskan ilmunya kepada saya," katanya.

Bagaimanapun, tambahnya, dia hanya mula merawat penyakit tersebut ketika berumur 40 tahun selepas mendapat keizinan suaminya.

''Pada mulanya, saya hanya merawat ahli keluarga dan kemudian rakan-rakan saya dan suami.

''Setakat ini, tidak ramai yang mengetahui saya menawarkan rawatan ini kerana saya tidak menguar-uarkan perkhidmatan saya," ujarnya,

Dia menambah, rawatan yang ditawarkan tidak menyakitkan pesakit dan mudah sahaja.

''Saya hanya menggunakan daun sireh, gambir, pinang, kapur, tepung beras dan air dalam rawatan saya.

''Rawatan ini tidak seperti rawatan lain iaitu tidak menyebabkan muntah, keluar cacing atau sebagainya,'' tambahnya.

Katanya, daun sireh, gambir, pinang dan kapur akan dijadikan sebagai air sireh manakala tepung beras dan air akan dicampur menjadi doh.

''Doh tepung beras itu, saya bentukkan macam sebiji bola kecil dan saya akan lurut ke seluruh muka pesakit," ujarnya.

Tambahnya, keadaan doh ketika dilurutkan pada muka akan tentukan sejauh mana tahap resdung yang dialami oleh pesakit.

''Jika doh itu merekah atau pecah, ia menandakan tahap penyakit resdung pesakit itu sangat tinggi," jelasnya.

Wanita yang berasal dari Pahang itu berkata, muka pesakit kemudian akan dilumur dengan air sireh menggunakan kapas.

''Saya juga akan menitiskan beberapa titisan air sireh ke dalam mata dan hidung pesakit. Dengan itu, tamatlah rawatan saya," katanya.

Bagaimanapun, katanya, mereka akan diminta datang semula beberapa kali untuk memastikan penyakit itu benar-benar dirawat.

Beliau menambah, mereka juga perlu mengelak daripada makan makanan yang boleh menyebabkan gatal seperti makanan laut, ikan kayu atau aya dan telur masin sepanjang tempoh rawatan.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.