Rabu, Julai 30, 2008

SATU GRADUAN SATU RUMAH

Kerajaan negeri mulai tahun depan akan memperkenalkan program 'satu rumah seorang graduan' dalam usaha melahirkan masyarakat berilmu dan berketerampilan menjelang tahun 2020.
Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) telah diminta mengenal pasti setiap rumah di kawasan masing-masing yang berpotensi melahirkan graduan untuk tumpuan kempen.
Menurutnya, dengan adanya kempen seumpama itu diharap akan menjadi perangsang kepada setiap keluarga memastikan anak mereka berjaya dalam pelajaran.''Jika tidak beberapa orang anak, paling sedikit sebuah rumah mempunyai seorang graduan pun sudah cukup bagi menjayakan program ini," katanya ketika berucap merasmikan Hari Terbuka dan Karnival Kerjaya Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kuala Terengganu di Gong Badak di sini hari ini.

Mengenai pelajar tingkatan enam dan lima yang bermasalah, Ahmad Razif yang juga ADUN Seberang Takir mengarahkan Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) merangka program khusus bagi memastikan mereka berjaya dipulihkan.
Katanya, mereka yang bermasalah akan diberi bimbingan atau tunjuk ajar bagi memastikan proses pembelajaran yang dijalani tidak menghadapi sebarang masalah.

''Saya sendiri akan sentiasa turun padang dengan mendampingi pelajar terbabit tanpa mengira waktu bagi memastikan mereka dipulihkan seperti sediakala," katanya.
Mengenai karnival itu, beliau menyeru ibu bapa dan belia lepasan sekolah hadir beramai-ramai bagi mencari peluang pekerjaan sepanjang program diadakan dua hari itu.
Katanya, mereka bertuah kerana tidak perlu bersusah payah mencari pekerjaan kerana pihak syarikat sendiri mengadakan temuduga terbuka untuk mencari pekerja.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.