Isnin, Oktober 26, 2009

Selangor Menangis Akibat Cakap Besar

K. Devan seperti bercakap besar Selasa lalu dengan mengatakan Selangor tetap akan layak ke perlawanan akhir tetapi takdir telah menetapkan bahawa Selangor terkandas di tangan Terengganu pada suku akhir kedua bola sepak Piala Malaysia, kelmarin.

Jurulatih Gergasi Merah ini juga akur untuk menelan semula cakapnya setelah Sharbinee Allawee menyekat sepakan penalti penentuan Nasriq Baharum sebelum penjaga gol Terengganu itu memastikan tuan rumah mara ke separuh akhir dengan 5-4, menewaskan Hamsani Ahmad.

Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu menyaksikan pertarungan dramatik yang jelas dikuasai Merah Kuning biarpun kedua-dua pasukan terikat 1-1 atau secara agregatnya, 2-2 termasuk sehingga 30 minit masa tambahan.

“Kami bermain lebih baik, mencipta peluang dan menguasai perlawanan berbanding lawan tetapi hanya penyudah yang tidak menjadi,” katanya yang terlepas untuk mencipta sejarah sebagai jurulatih pemenang empat gelaran selepas merangkul Piala Sultan Ahmad Shah, Piala FA dan Liga Super, musim ini.

“Aksi itu sudah membuktikan bermain di gelanggang sendiri mahupun lawan tidak mengubah persembahan Selangor (sejak suku akhir pertama, Selasa lalu),” katanya yang tetap menurunkan Safee Sali sebagai penyerang tunggal dan merehatkan gandingannya, Rudie Ramli dalam kesebelasan utama.

Namun petanda awal kejatuhan Selangor sudah tiba pada minit ke-12 lagi menerusi sungkitan cantik Abdul Manaf Mamat dari sebelah kiri sebelum R. Surendren melegakan pelawat dengan tolakan penyamaan yang menembusi Sharbinee, hampir sejam kemudian.

Kemaraan Terengganu kini membawanya menghampiri sejarah menjulang trofi teragung bola sepak negara itu pada 2001 tetapi menantinya pada separuh akhir ialah Negeri Sembilan - pasukan yang belum kalah sejak peringkat kumpulan lagi.

Terengganu yang juga naib juara Piala Malaysia 1973, 1982 dan 1998, kalah kedua-dua perlawanan peringkat Kumpulan B kepada anak buah Wan Jamak Wan Hassan itu di Seremban dan Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, musim ini, 1-0 dan 2-0.

Namun skuad bimbingan Ken Worden itu mempunyai alasan mengapa mereka kalah - terpaksa bermain dengan 10 orang kerana kad merah di Stadium Tuanku Abdul Rahman pada 3 Oktober malah cuma menurunkan barisan simpanan di Kuala Terengganu, 10 hari kemudian.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.