Rabu, Julai 23, 2008

ISU MERCEDES KE KABINET - UTUSAN MALAYSIA 22 JULAI 2008

KENYATAAN AKHBAR

Kerajaan Negeri Terengganu ingin menjelaskan bahawa pembelian 14 buah kereta Mercedes E200 Kompressor bernilai RM3.43 juta sebagai kereta rasmi Kerajaan Negeri Terengganu adalah telus dan wajar.

Sejumlah 10 buah kereta yang baru dibeli itu adalah untuk kegunaan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, dan empat lagi dimana setiap satu adalah untuk kegunaan Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri, Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri.

Yang Amat Berhormat Menteri Besar Dato’ Ahmad Said masih lagi menggunakan kereta kerajaan negeri yang lama (TAR 567) yang berusia 18 tahun dan bukan yang baru seperti yang dilaporkan dalam akbar Utusan Malaysia.

Pembelian kereta untuk kegunaan pegawai tinggi kerajaan adalah telus dan tidak sekali-kali mengunakan wang royalti minyak. Pembelian ini juga selaras dengan Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 1 Tahun 2008 Para 6 (ii) yang mensyaratkan semua kenderaan buatan tempatan atau dipasang dalam negara (CKD) sahaja.

Kereta Mercedes E200 Kompressor ini mematuhi syarat tersebut kerana ia dipasang di Pekan, Pahang sebagai produk CKD.

Kewajaran pembelian kereta Mercedes E200 Kompressor adalah berdasarkan kelasakan kereta model ini dan kos penyelenggaraan yang rendah. Kerajaan Negeri tidak mampu membiayai lagi membiayai kos selenggaraan Perdana V6 Executive.

Contohnya, kos penyelengaraan dua kereta tersebut mencecah RM175,229.97, yang tertinggi, dan RM132,357.76 dari tahun 2004 sehingga hari ini.

Kerajaan Negeri juga mengambil pertimbangan mengenai kenaikan harga bahanapi (fuel) dan nilai terpakai yang tinggi untuk Mercedes E200 Kompressor.

Sekiranya diperlukan, Kerajaan Negeri sedia mengemukakan bukti terperinci kos servis dan kerosakan sejak mula kereta Proton Perdana V6 digunakan sebagai kereta rasmi kerajaan.

Dari segi ciri-ciri keselamatan, kerajaan negeri berpuashati dengan ciri-ciri keselamatan Mercedes E200 Kompressor.

Ini adalah penting memandangkan pegawai-pegawai yang menggunakan kereta ini merupakan eksekutif tertinggi dalam kerajaan dan keselamatan mereka adalah keutamaan.

Disediakan oleh PEJABAT MENTERI BESAR TERENGGANU

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.