Ahad, Oktober 12, 2008

Sejarah Tercipta - Terus Ke Mekah & Boing 747 Mendarat

Kerajaan negeri Terengganu memperuntukkan sebanyak RM4.7 juta bagi mengendalikan penerbangan haji dan penerbangan Kejohanan Kuda Lasak Dunia (WEC) tahun ini.
Peruntukan tersebut bagi membiayai lebihan kos bagi pengendalian haji terus dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) ke Jeddah pada 13 November dan WEC pada 17 Oktober ini.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata, kos-kos tersebut terpaksa ditanggung oleh Malaysia Airlines System (MAS) akibat perubahan operasi penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke LTSM."Antaranya ialah jarak perjalanan yang melibatkan kos minyak, kos pengangkutan untuk membawa peralatan-peralatan
servis pendaratan (GSE) untuk keperluan pendaratan pesawat Boeing 747- 400 dari KLIA ke LTSM dan kos pergerakan kakitangan dan keperluan logistik MAS yang lain," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menandatangani persetujuan peruntukan pengendalian operasi haji 2008 dari LTSM ke Jeddah antara kerajaan negeri Terengganu dan MAS Berhad serta sambutan pendaratan pertama pesawat B 747-400 di Terminal LTSM di sini hari ini.

Turut hadir Penolong Pengurus Besar Haji dan Sewaan Khas, Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussein; Pengurus Besar Kanan Hubungan Luar, Datuk Kapten Mohd Nawawi Awang bagi pihak MAS Berhad dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mokhtar Nong serta Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan), Datuk Adzlan Mohd Dagang bagi pihak kerajaan negeri.

Dalam pada itu, Ahmad turut mengumumkan sembilan penerbangan terus yang bakal membawa lebih 3,000 jemaah haji dari Terengganu, Kelantan dan Pahang."Buat pertama kalinya dalam sejarah negeri ini, para jemaah haji dibawa terus dari Kuala Terengganu ke Jeddah dan paling membanggakan kapten yang terlibat membawa pesawat B 747-400, Datuk Kapten Mohd. Nawawi merupakan anak jati negeri ini," katanya.

Sementara itu, seramai 224 penumpang termasuk kumpulan media dan 40 anak-anak yatim dari Terengganu menaiki penerbangan sulung pesawat B747-400 yang berlepas dari KLIA ke LTSM kira-kira pukul 2 petang.

Ustaz Ganu menjadi Mekanik Berjaya

MUNGKIN takdir, mungkin juga kebetulan. Seorang siswazah berkelulusan Sarjana Muda Syariah Universiti Malaya (UM) pernah memohon melanjutkan pengajian sebagai ustaz menerusi Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) tetapi ditolak sepanjang tiga tahun berturut-turut.

Niatnya cuma mahu berkongsi sedikit ilmu mendidik anak bangsa. Kegagalan itu mungkin menyebabkan kerjayanya berbeza daripada kelayakan dimiliki selepas bergelar pengusaha dan pemilik bengkel kenderaan.

Agak pelik, ustaz menjadi mekanik kereta, tetapi itulah realitinya kepada anak muda, Mohd Karim Abd Rahman, 32, yang kini mempunyai tiga bengkel membaik pulih kenderaan dikenali sebagai Aeroline Motors Sdn Bhd di Shah Alam dan Klang, Selangor serta di Parit Buntar, Perak.

Walaupun dunia berbeza, tetapi impiannya mendidik tetap diteruskan melalui pendekatan lain iaitu menerapkan nilai murni melalui pengisian pelbagai program rohaniah kepada anak buahnya.

Ustaz mekanik yang berasal Felda Kampung Rahmat, Chalok, Setiu, Terengganu
telah mempunyai dua bengkel di Shah Alam dan Parit Buntar telah membuktikan pendekatan itu berjaya. Inilah yang saya impikan, mereka melahirkan ramai Bumiputera berjaya dengan berkongsi kejayaan," katanya.

Anak bongsu ini pernah bekerja sambilan sebagai ustaz selama dua tahun iaitu setahun ketika menunggu keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan setahun selepas mendapat segulung ijazah. Abang dan kakaknya juga kini bergelar ustaz dan ustazah.

Mengulas lanjut konsep kerja 3S itu, Karim menegaskan, setiap individu patut bersyukur dengan rezeki dan kemahiran dimiliki tetapi perlu sentiasa berusaha memajukan diri. Paling penting, sentiasa menunaikan zakat kerana ia sebenarnya hak milik individu lain yang berhak.

Disebabkan itu, beliau bersyukur kerana mempunyai pelanggan daripada jabatan kerajaan kerana baginya hasil pendapatan yang diterima akan dipulangkan semula kepada Muslim yang berhak melalui zakat perniagaan yang diagihkan kepada fakir miskin.
Anak felda ini juga pernah melalui zaman sukar apabila mengalami kerugian RM120,000 hinggakan hidupnya tertekan dihimpit bebanan hutang hampir setahun serta sering diancam along yang diupah pembekal barangan kereta.

Namun, beliau menerimanya sebagai asam garam dalam perniagaan sebelum bangkit semula apatah lagi selepas mendapat suntikan modal Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB). Kini, pendapatannya meningkat daripada RM20,000 kepada RM250,000 sebulan.

Selepas lima tahun terbabit dalam perniagaan ini, beliau mensasarkan meningkatkan jualan kepada RM400,000 sebulan dan bercadang membuka tiga lagi cawangan baru di Butterworth, Pulau Pinang dan Nilai, Negeri Sembilan serta Sepang, Selangor.

Pendidikan:
• Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Rahmat Chalok
• Sekolah Menengah Agama (SMA), Setiu, Terengganu (1989-1993)
• SMA (Atas) Sultan Zainal Abidin, Batu Buruk, Kuala Terengganu (1994-1995)
• Universiti Malaya - Sarjana Muda Syariah (Siasah Syar'iyyah) - 1996-1999.

Bantuan Rakyat Tanpa Prajudis

Kerajaan Negeri tetap meneruskan bantuan kebajikan dan kemudahan kepada semua rakyat tanpa mengira mereka dari kalangan penyokong atau pembangkang.Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata Kerajaan Negeri tetap memberi bantuan kepada semua rakyat walaupun ada di kalangan mereka menolak Kerajaan Barisan Nasional (BN)pada pilihan raya yang lalu.

“Kita sedar ramai rakyat termasuk di Sura (Dewan Undangan Negeri Sura) menolak Barisan Nasional pada pilihan raya umum lalu tetapi kita tegaskan walaupun BN tewas di beberapa DUN, rakyat di situ tetap mendapat manfaat daripada kerajaan yang memerintah.

Pada masa yang sama, kita tidak mengambil hati dengan penolakan rakyat, sebaliknya kita tetap beri bantuan dan menyediakan kemudahan setempat kepada yang memerlukan,” katanya ketika merasmikan Pejabat Pembangunan Dun Sura, di Jalan Pegawai, Dungun

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.