Sabtu, Mei 16, 2009

Ahmad Said terus akan jadi MB Terengganu

Datuk Ahmad Said akan kekal sebagai Menteri Besar Terengganu kerana Umno tidak memutuskan sebarang perubahan kepimpinan pentadbiran kerajaan negeri setakat ini, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, perubahan jawatan Menteri Besar tidak pernah berbangkit.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran berkata demikian selepas merasmikan Hari Guru Peringkat Kebangsaan ke-38 di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, di sini, hari ini.

Hadi Kekal Presiden

Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini disahkan menang tanpa bertanding jawatan Presiden Pas.

Ini apabila 136 daripada 137 Pas kawasan yang menghantar senarai pencalonan mencalonkan Abdul Hadi.

Manakala bagi jawatan timbalan presiden, lima nama disahkan layak bertanding bagi merebut jawatan tersebut.Mereka yang layak ialah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, Datuk Dr. Haron Din, Datuk Husam Musa, Mohamad Sabu dan penyandang Nasharuddin Mat Isa.

Bagi jawatan naib presiden, 16 nama layak bertanding sementara untuk ahli jawatankuasa Pas pusat, 86 orang disahkan layak bertanding.Perkara ini diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS, Datuk Mustafa Ali pada sidang akhbar di Pejabat Agung PAS di sini hari ini.

TPM melawat Terengganu

Timbalan Perdana Menteri (TPM), Tan Sri Muhyiddin Yassin bakal melakukan kunjungan sulung ke negeri ini sempena Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan Ke-38, di Kuala Terengganu, pada 16 Mei (Sabtu) ini.
Beliau merangkap Menteri Pelajaran dijangka tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, jam 9 pagi sebelum ke Majlis Pelancaran Perayaan Hari Guru 2009 di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu.

TPM kemudiannya akan melawat Program Festival Hari Guru 2009, di Pusat Dagangan Terengganu, kira-kira jam 2.30 petang.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said yang ditemui selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, hari ini (13 Mei), berkata sempena lawatan sehari itu, TPM akan melawat sekitar Pasar Besar Kedai Payang, kira-kira sejam kemudian.

Dalam pada itu, kerajaan negeri juga dalam usaha mendapat persetujuan beliau ( TPM) bagi melawat perkembangan kilang yang memproses perisian dan data e-Book, di Gong Badak.

Terengganu Eksport Jagung hibrid ke pasaran antarabangsa

Jagung hibrid Terengganu akan mula dinikmati pengguna antarabangsa, termasuk Amerika Syarikat dalam tempoh dua bulan lagi menerusi kerjasama antara anak syarikat kerajaan negeri, Terengganu Agrotech Development Corporation Sdn Bhd (TADC) dengan Nelson's Franchise (M) Sdn Bhd (Nelson's).

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani negeri, Rozi Mamat, berkata menerusi kerjasama itu, Terengganu akan menjadi pengeluar jagung hibrid paling konsisten di Malaysia dan dijangka mula mengeksport 120 tan jagung hibrid siap diproses bernilai RM840,000 ke Los Angeles, menerusi penghantaran pertama, Julai depan.

ADC menjangka membuat empat penghantaran jagung hibrid, sejenis jagung yang dipertingkatkan kualiti secara genetik, siap diproses sebanyak 480 tan bernilai RM3.36 juta sepanjang tahun ini daripada projek penanaman jagung di kawasan seluas 24 hektar di Kuala Ping, dekat sini.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.