Selasa, Ogos 05, 2008

PULIH MORAL DI PUSAT PEMULIHAN

Kerajaan Negeri akan mewujudkan pusat pemulihan bagi menempatkan remaja yang terlibat dengan masalah moral untuk membimbing mereka ke jalan yang diredai.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Khazan Che Mat, berkata selain dijatuhi hukuman denda serta jaminan berkelakuan baik, mereka perlu dibimbing untuk meneruskan kehidupan yang baik
Masyarakat juga perlu lebih memahami undang-undang mahkamah Syariah yang digunapakai dalam satu-satu tatacara kes agar setiap masalah menemui jalan penyelesaiannya,” katanya di majlis Mahabbah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dan Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu (JKST) di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu,

Katanya, hal ehwal pentadbiran institusi kehakiman telah banyak berubah dan banyak kes mahkamah dapat diselesaikan mengikut jadual dan tarikh perbicaraan boleh diperolehi dalam tempoh 21 hari.

YB Khazan juga berharap dengan program sebegini, masyarakat akan lebih mengetahui hak mereka serta fungsi jabatan kehakiman selain lebih memahami keindahan undang-undang Islam yang digariskan.
“Mahkamah adalah tempat untuk menyelesaikan masalah dan bukannya tempat menimbulkan masalah oleh itu pegawai dan kakitangan Mahkamah Syariah hendaklah bekerja mengikut peraturan supaya perundangan Islam dapat didaulatkan dan diperakui,” katanya.

Majlis Muhabbah yang disertai 300 peserta terdiri imam, bilal, kakitangan kerajaan dan pemimpim masyarakat turut dimuatkan ceramah ‘Isu-isu Dalam Pengendalian Kes di Mahkamah Syariah’ oleh Dato’ Ismail Yahya dan forum bertajuk ‘Perlaksanaan Undang-undang Syariah.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.