Isnin, Ogos 04, 2008

MOHD AZIZULHASNI...digelar 'The Pocket Rocketman'.

SELEPAS 20 tahun merasai debaran Olimpik terakhir di Seoul, bekas jaguh pecut negara, Rosman Alwi membayangkan Sukan Olimpik Beijing bagaikan pentas terbaik buat skuad berbasikal Malaysia mencuri tumpuan juga pingat.“Di bawah bimbingan John Beasly, orang ramai mula membuka mata terhadap kemampuan mereka dan dengan pencapaian yang dimiliki, tidak ada yang mustahil.

Jika tidak masakan Azizulhasni menerima gelaran ‘The Pocket Rocketman’. Ini sebenarnya satu pengiktirafan buat pelumba negara,” katanya.

Justeru apa yang diharapkannya ialah semua pelumba terbabit melakukan yang terbaik untuk negara dan paling penting memberi tumpuan terhadap aspek teknikal yang mampu membantu kayuhan mereka.

“Dalam acara keirin dan pecut, ia memerlukan kemahiran dalam aspek teknikal dan tidak hanya tertumpu kepada kekuatan semata-mata,” katanya yang pernah beraksi dalam acara pecut 200m dan 1,000m ujian masa dalam dua edisi Olimpik

PEJENAMAAN KERETA SEWA

Usaha sedang dijalankan oleh kerajaan negeri Terengganu untuk menjenamakan semula teksi dan kereta sewa dalam usaha meningkatkan imej pengangkutan awam itu seiring dengan perkembangan dan peningkatan terhadap perkhidmatannya.

Ini kerana, teksi dan kereta sewa merupakan antara pengangkutan awam yang menjadi pilihan orang ramai termasuk pelancong asing untuk ke pelbagai destinasi pelancongan di negeri ini.

Usaha itu juga dibuat dalam usaha meningkatkan pemahaman pemandu teksi dan kereta sewa mengenai peranan mereka sebagai antara petugas barisan hadapan sektor pelancongan.

Ia dilakukan bukan sahaja untuk keperluan Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2008 tetapi juga kerana negeri ini akan menjadi hos beberapa acara sukan antarabangsa yang akan menjadikan Terengganu tumpuan masyarakat dari seluruh dunia.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.