Otak-otak Che Wan dijual hampir 5,000 keping sehari. Kerana kelainan rempah dan isi ikan yang segar, pelanggan datang seawal pukul 12 tengah hari biarpun ia hanya dibuka 2 petang.
Warung Otak-otak Che Wan di Pantai Teluk Mak Nik, Kemaman, Terengganu, dapat melihat longgokan 'sarung' otak-otak yang ditinggalkan pelanggan di atas meja.
Ada kira-kira 20 buah meja di warung ini, tiada satu pun yang kosong. Jam di tangan baru menunjukkan pukul 4.30 petang. Niat hati untuk membeli dan membawa balik otak-otak yang menjadi kegemaran ramai itu juga dikecewakan.
RESIPI rempah otak-otak Che Wan yang kini menjadi sebutan merupakan inisiatif Tengku Sulong, seorang keturunan kerabat diraja Terengganu.
Rabu, Julai 02, 2008
OTAK-OTAK CHE WAN
Label:
makanan
MENDOKUMENTASI TEKNIK MEMBUAT BOT TRADISIONAL TERENGGANU
Kerajaan negeri akan mendokumentasikan teknik pembuatan bot tradisional Terengganu sebagai salah satu usaha memulihara warisan itu agar tidak pupus ditelan zaman.
Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, langkah itu bagi memastikan teknik berkenaan dapat dipelajari oleh golongan muda supaya industri berkenaan terus berdaya saing.
Para pengusaha bot sekarang terdiri daripada warga emas yang apabila menerima tempahan, mereka menggunakan kemahiran mengikut pengalaman masing- masing untuk membina bot berkenaan.
Label:
bot
Langgan:
Catatan (Atom)