Rabu, Oktober 29, 2008

Penglibatan aktiviti pelancongan sukarela

Kerajaan negeri akan mengurangkan perbelanjaan untuk menampung peserta tempatan dan luar negara yang dijangka menyertai aktiviti pelancongan tahun depan.Langkah itu diambil selepas kajian mendapati kerajaan mengeluarkan perbelanjaan yang agak besar bagi membolehkan peserta menyertai beberapa acara sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) yang berakhir Disember ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Za'abar Mohd Adib, berkata kerajaan akan memastikan peserta terutama dari luar negara ini yang bercadang menyertai aktiviti tahun depan dilakukan secara sukarela.

Katanya, kerajaan negeri mendapati ada antara peserta yang menyertai aktiviti diadakan sempena TMT terpaksa dibayar, termasuk perbelanjaan makan minum, penginapan dan pengangkutan, selain memperoleh hadiah wang tunai sepenuhnya jika mereka memenangi pertandingan dianjurkan.

"Kita akan memastikan peserta yang bercadang menyertai pertandingan dianjurkan kerajaan negeri tahun depan tidak dibayar," katanya selepas majlis makan malam meraikan 180 peserta Konvoi Malaysia Jalur Gemilang keempat, di sini, semalam.

Hadir sama Presiden Persatuan Permotoran negeri, Tengku Sri Temenggong Raja, Tengku Baharuddin; Setiausaha Kelab Gabungan Motosikal Kuasa Besar Malaysia (SAM), Muhamad Abdul Rahman dan Pengarah Tourism Malaysia negeri, Suhaimi Abu Bakar.

Konvoi Malaysia Jalur Gemilang yang turut disertai peserta dari Thailand, Indonesia dan Singapura tiba di negeri ini dan berlepas ke Kuantan, semalam.

Za'abar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rantau Abang berkata, kerajaan akan meneruskan usaha untuk menganjurkan aktiviti sampingan sebagai nilai tambah bagi menarik pelancong dari dalam dan luar negara walaupun aktiviti itu tidak tersenarai dalam kalendar pelancongan.

Katanya, aktiviti sampingan yang menampilkan kepelbagaian produk pelancongan sempena TMT dikenal pasti punca utama jumlah kedatangan pelancong ke negeri ini meningkat.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.