Isnin, Ogos 18, 2008

Bumi Hijau menambahkan pendapatan


Menteri Besar Terengganu melancar Program Bumi Hijau Peringkat Terengganu di Bukit Kuang, Kemaman. Kempen ini bertujuan untuk meringan bebanan rakyat yang menghadapi krisis kenaikan harga minyak dan harga barang. Disamping itu tanah-tanah yang ada dtepi rumah tidak terbiar begitu sahaja.

Terdesakkkkk


Mungkinkah ini cara yang terakhir untuk mendapat pasangan hidup.

Idris sedia beri keterangan

Bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, bersedia memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR), berhubung dakwaan berlakunya penyelewengan dalam projek Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man dan kejohanan kapal layar Piala Monsun di Pulau Duyong, kedua-duanya di Kuala Terengganu.

Idris yang juga Pengerusi Mara ketika ditemui pada majlis Konvokesyen Universiti Kuala Lumpur (UniKL) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, semalam, berkata tiada apa yang perlu beliau sembunyikan berhubung kedua-dua projek berkenaan. “Tiada perkara yang perlu disembunyikan (mengenai projek TTI dan penganjuran kejohanan Piala Monsun),” katanya.

Beliau diminta mengulas mengenai kedua-dua projek itu yang kini disiasat BPR selepas dibangkitkan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said, sebelum ini.

500,000 benih kelapa sawit diagih percuma

Sebanyak RM5 juta diperuntukkan kerajaan negeri bagi menyediakan benih kelapa sawit untuk diagihkan kepada penduduk yang berminat mengusahakan tanaman kelapa sawit secara kecil-kecilan di sekeliling rumah. Buat permulaan, sebanyak 500,000 pokok kelapa sawit berumur 14 hingga 18 bulan sudah ditempah dan akan diberikan secara percuma kepada penduduk Oktober ini bagi menggalakkan rakyat negeri ini terbabit dalam aktiviti itu.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berkata pegawai daerah, penghulu mukim dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) diarah mengenal pasti penduduk yang berminat untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit di sekeliling rumah.
Buat permulaan, katanya, 10 hingga 30 pokok kelapa sawit akan diberikan secara percuma kepada penduduk yang bercadang mengusahakan tanaman kepala sawit di kawasan lapang kediaman masing-masing. “Bantuan pokok kelapa sawit akan diberikan percuma secara berterusan bagi membantu penduduk menjana tambahan pendapatan sampingan

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.