Isnin, Ogos 11, 2008

Model Coke Yang Baru


inilah model cocacola yang baru bagi menarik peminum yang sesize dengannya untuk menogok minuman cocacola yang terbaru. Sepatutnya size botol diperbesarkan. baru ngam.

Robotik di TATiUC

Kolej Universiti Tati (TatiUC) menjalin kerjasama dengan Kuka Robot Automation (M) Sdn Bhd (Kuka), sebuah syarikat robotik terkemuka dunia untuk membangunkan dan meningkatkan kepakaran bidang teknologi robotik, kejuruteraan pembuatan dan kejuruteraan kimia.

Rektornya, Dr Mohd Rozailan Mamat, berkata kerjasama dengan Kuka dibuat berdasarkan pengalaman luas syarikat berkenaan dalam industri robotik serta sebagai pengeluar komponen industri automasi bagi merealisasikan hasrat menjadikan TatiUC antara pusat robotik terkemuka rantau ini.

Beliau berkata, melalui jalinan kerjasama itu, pemindahan teknologi dalam bidang industri robotik dapat dilakukan dari semasa ke semasa, selain tenaga pengajar dan pelajar didedahkan teknologi terkini berkaitan bidang berkenaan.

"Di samping itu, Kuka juga akan membantu TatiUC dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) industri robotik. Kerjasama ini selaras perancangan TatiUC menawarkan program ijazah dalam bidang robotik, kejuruteraan automotif dan polimer menjelang 2010 nanti.

"Ini juga antara langkah untuk TatiUC meningkatkan kualiti pendidikan sejajar hasrat menjadi kolej universiti terbaik di negara ini yang serba lengkap dengan kemudahan pembelajaran terkini," katanya pada majlis pelancaran bangunan akademik TatiUC oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said di sini.

Anak Terengganu Yang Gagah

Selepas mencipta rekod mendaki Gunung Kinabalu secara solo sebanyak 50 kali pada tahun lalu, jurugambar Utusan Malaysia, Mohd. Noor Mat Amin, 41, semalam berjaya mencipta satu lagi rekod baru iaitu mendaki Menara Tun Mustapha di sini sebanyak 51 kali.

Pendakian kira-kira 600 anak tangga Menara Tun Mustapha setinggi 30 tingkat berjaya dihabiskan dalam tempoh dua hari walaupun mengikut perancangan awal ia akan dilakukan dalam tiga hari.

Mohd. Noor memulakan pendakian pada pukul 3 petang Jumaat dan berjaya melakukan 11 kali pendakian pada hari tersebut sebelum menyambung 40 kali lagi pendakian mulai pukul 10.15 pagi semalam sebelum tamat pada pukul 6 petang.

Menurutnya, pendakian itu adalah bagi menyempurnakan projek Pendakian Merdeka 2008 yang bermula di Menara Pelita Kuching pada 2 Ogos dan berakhir di Menara Kuala Lumpur pada 29 Ogos ini.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.