Sabtu, Oktober 24, 2009

Stadium Dijangka Penuh Sesak Malam Ini

Di jangka rakyat Terengganu dari Besut & Dari Kemaman sedang menuju ke Bandaraya Kuala Terengganu untuk meyaksi perlawanan bolak sepak terhebat pada malam ini. Rakyat Terengganu di pahang, di Kelantan & di Kuala Lumpur turut pulang untuk memberi sokongan pasukan Terengganu. Orang ramai sedang berebut-rebut untuk membeli tiket.

Walaupun Selangor dilihat menjadi pilihan, Terengganu mempunyai keyakinan untuk mencipta kemenangan pada aksi suku akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah (SSINS), di sini malam ini.

Skuad Red Giants memiliki kelebihan berbanding Terengganu meskipun kedua-dua pasukan terikat dengan kedudukan 1-1 pada pertemuan pertama di Shah Alam, Selangor Selasa lalu.

Selangor juga sedang memburu gelaran ketiga musim ini selepas Piala FA dan Liga Super selain mempunyai rekod sebagai juara Piala Malaysia sebanyak 32 kali.

Terengganu pula hanya pernah sekali menggondol gelaran juara Piala Malaysia iaitu pada tahun 2001 sejak piala itu diperkenalkan pada tahun 1921 lalu.

Pertemuan kedua-dua pasukan dalam saingan Liga Super musim ini menyaksikan Terengganu tewas 1-3 di Shah Alam tetapi menang 2-1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.

Namun begitu, pengurus Terengganu, Sheikh Ahmad Tajuddin Yusoff berkeyakinan untuk menang dalam perlawanan kedua mereka.Dia berkata, keyakinan itu berdasarkan kemampuan yang ditunjukkan oleh anak-anak buahnya."Selepas seri 1-1 di tempat lawan, saya melihat kelebihan memihak kepada pasukan kami.

"Selain bermain di gelanggang sendiri yang bakal disaksikan penyokong setia, kami juga memiliki kelebihan jaringan di tempat lawan," katanya.

Kata Sheikh Ahmad Tajuddin, prestasi skuad kendalian Ken Worden itu juga berada pada tahap terbaik dan kesihatan semua pemain disahkan cergas.Katanya, berdasarkan pada persembahan di Stadium Shah Alam itu, dia yakin anak-anak buahnya mampu mencatat keputusan yang baik.

"Saya harap pemain-pemain akan lebih bersemangat bermain di stadium lama (Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah) dan di hadapan penyokong sendiri," katanya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.