Sabtu, September 13, 2008

Azlan, Saharizan batalkan hasrat

PENYERANG Perlis, Azlan Ismail dan pemain Sarawak, Saharizan Mohamad tidak akan menyarung jersi Terengganu pada saingan bola sepak Liga Malaysia musim depan.Perkara tersebut disahkan oleh Setiausaha Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Abdullah Salleh kepada Kosmo! semalam setelah tercetus khabar angin mengenainya beberapa hari lalu.

Sambil menyifatkan perkara itu sebagai sesuatu yang mendukacitakan, Abdullah berkata PBSNT memahami apa yang berlaku dan perlu bersikap profesional.Menurutnya, pihaknya telah dihubungi dua pemain itu bagi memaklumkan bahawa mereka tidak dapat meneruskan hasrat menyarung jersi Terengganu atas sebab tertentu."Mereka memohon maaf dan menyatakan masalah mereka secara lisan kepada kami kelmarin.

"Sebagai sebuah persatuan yang berjiwa besar, kami akur dan memahami alasan mereka lagipun kontrak masih belum ditandatangani," katanya semalam.Menurutnya, sebelum ini PBSNT bersetuju menerima dua pemain berkenaan yang disifatkan mampu menabur bakti untuk Terengganu musim depan.Katanya, Azlan pantas bertindak sebagai penggempur manakala Saharizan kreatif dan pintar membaca pergerakan pemain lawan.

Menurutnya, ketiadaan kedua-dua pemain itu menyebabkan PBSNT dan pengurusan Peteh terpaksa menggunakan perancangan lain untuk memantapkan skuad Terengganu."Kami mungkin terpaksa bergantung kepada pemain tempatan sepenuhnya terutama pemain daripada skuad Sukan Malaysia (Sukma) lalu untuk menggalas cabaran Terengganu.

"Hal ini mungkin agak sukar tetapi kami kena yakin dan usaha perlu digandakan untuk mempertingkat prestasi pemain sedia ada," katanya.Ditanya adakah PBSNT akan memburu pemain bertaraf bintang negeri lain sebagai ganti, Abdullah berkata, perkara itu akan dipertimbangkan.

Kami sudah Bercerai

Saya bukan isteri dia lagi. Dia sudah ceraikan saya sebanyak tiga kali pada tahun
2004.”Begitulah penafian seorang wanita, Ju (bukan nama sebenar), 43 mengenai dakwaan bahawa dia berkahwin dengan seorang lelaki lain walaupun masih mempunyai seorang suami yang sah.

Bagaimanapun Ju berkata, perceraian mereka itu tidak didaftarkan dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) kerana mereka dahulu bernikah di Narathiwat, Thailand.
Menurut Ju, suaminya, Ahmad (nama samaran) melafazkan talak secara lisan dan dia mengakui tiada sebarang dokumen bagi pihak JHEAT bagi membuktikan perkara itu.

“Bagaimanapun, saya sudah buat surat akuan bersumpah yang menyatakan kami sudah pun bercerai dan ia juga ditandatangani suami saya itu (Ahmad).“Kali pertama dan kedua bercerai, hanya kami berdua sahaja tahu, tetapi kali ketiga ia dilaku- kan di hadapan beberapa ahli keluarga saya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika datang ke pejabat Kosmo! semalam dekat sini, bagi membuat penjelasan mengenai dakwaan Ahmad bahawa dia mempunyai dua orang suami dalam satu masa seperti yang dilapor- kan akhbar ini semalam.Ahmad turut mendakwa Ju yang menjadi isteri kedua kepada lelaki yang mempunyai 10 orang anak itu, turut menggilir- kan hari untuk bersamanya dan suami baru tersebut.

Dalam pada itu, Ju mengakui dia memang merahsiakan perkahwinan dengan suami barunya pada November tahun lalu di Thailand daripada pengetahuan Ahmad.“Berkali-kali saya nafikan tentang perkahwinan ini, tetapi akhirnya saya mengaku apabila anak beritahu dia kerana saya bimbang dia (Ahmad) akan melakukan sesuatu yang tak diingini,” katanya.

Jelas Ju, mengenai sistem gili- ran yang dinyatakan Ahmad, ia sebenarnya bukan gilirannya dengan Ahmad, sebaliknya gilirannya (Ju) dengan madunya iaitu isteri suami barunya itu.Katanya, Ahmad pernah meminta untuk mengahwininya semula, malah mencadangkan melakukan ‘cina buta’ iaitu bercerai dengan suami barunya untuk memberi peluang mereka berkahwin semula.

“Tapi saya tak mahu sebab saya dah ada suami dan saya tahu perangai dia (Ahmad) sepanjang berkahwin dengan dia,” katanya yang percaya lelaki itu menyimpan dendam kerana dia menolak permintaan tersebut.

Keberkatan Bulan Ramadhan


SITI Aishah Mahmood, 42, (kanan) tidak mensia-siakan masa mengambil keberkatan bulan Ramadan dengan mengajar anak lelakinya, Danial Hakimi, 5, membaca Iqra' ketika membeli juadah berbuka puasa di Bazar Ramadan di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man di Kuala Terengganu, semalam

Meringankan Bebanan Keluarga Sharlini

Doa Mohd Nashar Mat Hussin, 30, bapa kepada Sharlinie, 5, yang masih hilang untuk memiliki kediaman sendiri bagi memulakan penghidupan baru selepas berpindah dari Kuala Lumpur awal bulan ini termakbul apabila kerajaan negeri bersetuju membina rumah untuk keluarga itu. Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, meminta Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) membina segera rumah Mohd Nashar berhampiran rumah ibu bapanya di Kampung Padang Pulut, di sini.

Katanya, rumah itu jika dapat disiapkan sebelum Aidilfitri ia sudah tentu amat berharga bagi Mohd Nashar dan isterinya, Suraya Ahmad, 28, serta dua kakak Sharlinie, Nurul Amirah, 11, dan Sharliena, 8, menyambut Aidilfitri.
Kerajaan negeri amat bersimpati dengan apa yang menimpa Mohd Nashar dan kehilangan Sharlinie adalah satu episod sedih terpaksa dihadapinya.

"Sebagai tanda simpati, kita akan memberi bantuan bagi meringankan beban dan pemasalahan terpaksa ditempuh Mohd Nashar," katanya ketika melawat dan menyampaikan sumbangan Hari Raya kepada Mohd Nashar, di sini, semalam.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.