Sabtu, Ogos 30, 2008

Osama

PUASA : Masa Rehat Dipendekan Untuk Balik Awal

Masa bekerja bagi kakitangan awam negeri dan dan Persekutuan di negeri ini sepanjang Ramadan disingkatkan selama setengah jam, bagi memberikan sedikit masa kepada kakitangan awam negeri ini membuat persediaan berbuka puasa.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mokhtar Nong, berkata masa setengah jam itu disingkatkan daripada masa rehat selama sejam yang diperuntukkan pada waktu tengah hari sebelum ini.
"Sepanjang Ramadan ini, waktu rehat tengah tengah hari disingkatkan selama setengah jam, jadi waktu kerja juga akan menjadi kurang setengah jam. Ini bagi membolehkan kakitangan awam pulang ke rumah lebih awal dan apa yang dilaksanakan kerajaan negeri mengikut pekeliling yang digunapakai sama seperti tahun lalu," katanya.

Pelanconng Terpukau Bas bandar

Setiap bandar raya utama di dunia memiliki bas bandarnya sendiri untuk membawa pelancong menikmati keindahan.Jika Kuala Lumpur bangga dengan KL Hop-On Hop-Off, London dengan bas dua tingkat, Paris dengan bas tanpa bumbung, Bandar raya Kuala Terengganu tidak kurang hebatnya.
Ini kerana bas bercirikan istana Kesultanan Melayu lama telah memulakan operasi di bandar raya ini sejak setahun lalu.Bas tersebut beroperasi setiap hari bermula 6 pagi hingga 10 malam untuk membawa penumpang mengelilingi Kuala Terengganu.
Antara kawasan yang dilalui ialah Masjid Tengku Tengah Zaharah di Kuala Ibai, Pusat Kraftangan di Chendering, Pasar Payang, Istana Maziah dan juga Muzium Negeri.

Bas tersebut turut melewati Batu Bersurat yang terletak di Bulatan Jalan Sultan Sulaiman di sini.Bagi penumpang yang ingin menaiki bas ini, mereka boleh menunggu bas bandar ini di Dataran Shahbandar.

Bas ini juga turut dihiasi ukiran kayu dan corak batik pada bahagian dalam manakala di bahagian luar pula, dihiasi kayu berukir.Tempat duduk diperbuat daripada kayu membuatkan penumpang seolah-olah berada di taman bunga dan bukannya berada di dalam bas.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.