Sabtu, Jun 21, 2008

POKOK MENANGIS


Sebatang pokok Sabu atau pokok India yang dianggarkan berusia lebih 100 tahun berhampiran Masjid Raja, Bukit Besar di sini, menjadi tumpuan orang ramai sejak tiga hari lalu apabila dahan-dahannya dilihat mengalirkan air tanpa henti.

Kejadian itu semakin menarik apabila orang ramai mendakwa terdengar pokok itu mengeluarkan bunyi seperti orang menangis pada waktu malam.

Ekoran itu, pokok yang terletak dalam kawasan tanah perkuburan Islam di masjid berkenaan menjadi tumpuan penduduk siang dan malam.

Seorang penduduk, Norhayati Husin hairan kerana pokok yang tidak mengeluarkan buah itu tiba-tiba mengeluarkan air berbuih dan berbau seperti air kelapa muda.

Guru di pusat fardu ain kawasan itu, Azrul Alias pula menceritakan, ia berlaku selepas proses memajukan seluruh kawasan tersebut dimulakan sejak seminggu lalu.

"Baru minggu lalu penduduk mendapat bayaran untuk membangunkan kawasan ini termasuk masjid dan kawasan tanah perkuburan,'' katanya.

LAGI MERCU TANDA BANDARAYA KUALA TERENGGANU


Paya Bunga Square bernilai RM104juta dibangunkan di pusat bandar raya ini bakal menjadi mercu tanda baru Bandayara Warisan Pesisir Air. kompleks ini dibahagikan kepada tiga komponen utama meliputi blok podium, menara pejabat dan menara hotel.

Blok podium mengandungi enam tingkat dengan satu tingkat dikhaskan sebagai tempat letak kereta bawah tanah. Ia mengandungi 123 ruang niaga dengan keluasan setiap lot di antara 16 meter persegi hingga 119 meter persegi.Selain itu di blok podium juga mengandungi ruang lobi lif untuk ke menara pejabat dan hotel serta pejabat penyelenggaraan serta tempat letak kereta.

Komponen menara pejabat ia mengandungi ruang pejabat sebanyak 13 tingkat yang terletak di tingkat enam hingga tingkat 18 dengan keluasan lantai 14,518 meter persegi.

Komponen Menara Hotel juga mempunyai 13 tingkat iaitu dari tingkat enam hingga tingkat 18 dengan keluasan lantai 13,186 meter persegi.Hotel ini menawarkan 209 bilik dengan kemudahan sebuah dewan besar yang boleh memuatkan 400 orang dan tiga buah bilik seminar yang setiap sebuah mampu memuatkan 30 hingga 50 orang.

Komponen menara hotel juga mengandungi kolam renang dengan keluasan 600 meter persegi, sebuah restoran dan ruang kaunter serta menempatkan kemudahan untuk orang ramai termasuk pusat membeli-belah dan tempat letak kereta bawah tanah apabila ia siap sepenuhnya menjelang tahun 2010.

HATI-HATI ORANG TERENGGANU


Penjenayah siber hanya memerlukan beberapa saat untuk mengeluarkan wang di dalam akaun mangsa tanpa perlu menggunakan kad mesin juruwang (ATM) atau berurusan di kaunter bank. Mereka beroperasi di negara jiran dan hanya perlukan nombor akaun seseorang yang biasanya diperoleh atas usaha mereka sendiri tanpa mengira apa sekali pun.Melalui nombor akaun, sindiket ini akan menggodam komputer untuk mengeluarkan wang dari akaun mangsa.kehilangan wang itu sebenarnya ada kaitan dengan kemudahan perkhidmatan skim perbankan internet yang sering digunakan oleh pemegang akaun bank sekarang ini.

Perkhidmatan yang semakin popular itu sebenarnya boleh mengundang risiko terhadap wang simpanan kerana transaksi keluar masuk wang boleh diketahui pihak lain yang menunggu peluang untuk mencari kesempatan ‘merompak’ nombor akaun tersebut.

Sumber itu memberitahu, mereka yang terlibat dalam sindiket terbabit biasanya pakar dalam bidang komputer dalam mengendalikan banyak perisian komputer termasuk mencuri fakta dan maklumat penting dari pihak bank.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.