Isnin, September 01, 2008

Sambutan Merdeka Meriah

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said mengingatkan rakyat di negeri itu agar terus menghayati semangat kemerdekaan bagi membolehkan mereka menjiwai erti sebenar sebuah kemerdekaan sejati.

Beliau berkata, sambutan hari kemerdekaan bukan hanya sekadar sambutan tetapi ia menuntut rakyat terus mengisi kemerdekaan agar dapat dipertahankan untuk selama-lamanya.
''Pengisian sebuah kemerdekaan bukan sahaja menuntut rakyat membina dan melahir idea-idea baru dalam memajukan negara dan negeri malah mahu memastikan rakyat terus bekerja lebih gigih untuk kemajuan diri, keluarga, bangsa dan negara.

''Jadikan sambutan kali ini sebagai suatu usaha kita untuk meneguhkan perpaduan sesama sendiri selain memastikan negara terus cemerlang dan gemilang," katanya semasa berucap pada Sambutan Hari Kebangsaan 2008 peringkat negeri Terengganu di sini hari ini.
Ini kali pertama dalam sejarah Terengganu Sambutan Hari Kebangsaan diadakan di luar daerah Kuala Terengganu.Terdahulu, Ahmad mengetuai lebih 10,000 rakyat melaungkan 'merdeka' sebanyak tiga kali sebaik Jalur Gemilang dikibarkan pada sambutan tersebut.

Mengulas lanjut Ahmad berkata, dalam mengisi kemerdekaan rakyat juga seharusnya membebaskan diri daripada belenggu kemiskinan dan kemunduran yang menghantui kehidupan sebelum ini.
Katanya, kemerdekaan tidak akan bererti jika pemikiran dan kehidupan masih berada pada takuk lama.Mulai tahun ini katanya, kerajaan negeri akan mengadakan perayaan tersebut di luar daerah bagi memastikan pelbagai lapisan rakyat segenap negeri menyambutnya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.