Khamis, Jun 19, 2008

KUMPULAN PERTAMA PELAJAR INDONESIA DI TERIMA


Buat pertama kali, sekumpulan 25 pelajar dari Indonesia adalah antara 2,200 pelajar baru yang akan mengikuti pengajian di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bermula bulan depan.

Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr Sulaiman Mohd Yassin, berkata pelajar Indonesia berkenaan akan mengikuti pengajian dalam pelbagai bidang seperti sains, ekonomi dan maritim.

“Kemasukan pelajar Indonesia ini ke UMT adalah atas usaha sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) negara itu yang membiayai mereka,” katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini


Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, projek pembinaan sekolah yang dianggarkan bernilai RM80 juta itu mempunyai saiz yang jauh lebih besar berbanding sekolah sukan di Bukit Jalil.Sekolah sukan pertama yang akan diwujudkan di negeri ini bakal menempatkan lebih 1,000 pelajar apabila ia beroperasi dan memulakan sesi pengajian tiga tahun akan datang.

Katanya, sekolah sukan di Terengganu menempatkan bilangan pelajar lebih ramai, berbanding 800 pelajar di Bukit Jalil.
Walaupun keutamaan pelajar adalah anak negeri ini, tetapi pelajar di negeri lain diberi peluang yang sama


Terengganu gagal ke final FA kerana Yunus menurunkan pemain import baru yang tidak tahu bermain bola (walaupun sudah bermain dua game) & lambat mengeluarkan pemain itu. Semasa saingan Piala Malaysia, Terengganu vs Selangor 1 - 1 (tempat sendiri), Piala FA Selangor vs Terengganu kalah 2 -1 (tempat lawan) & tempat sendiri seri lagi menyebabkan Terengganu gagal ke Final. Sekiranya Yunus tidak menurun pemain import baru, kemungkinan besar Terengganu boleh menang. Yunus hanya menukar pemain import (apabila penonton naik angin) dengan memasuki Manaf Mamat pada permainan berbaki 40 minit lagi. Baru corak permainan berubah. tetapi sudah terlambat. Jika tengok prestasi Liga super, Terengganu kalah tempat sendiri sebanyak 3 kali angkara Yunus gagal & lambat menukarkan pemain yang merosot. Yang hairannya penonton lebih pandai menilai pemain samada boleh bermain atau tidak berbanding dengan Yunus yang sudah lama berkecimpung dilapangan bolasepak

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.