Khamis, Julai 24, 2008

Proton Perdana selalu rosak: Nik Aziz

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini melahirkan pendapat yang sama dengan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said iaitu penggunaan kereta Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi negeri banyak menimbulkan masalah.

Beliau berkata kerajaan negeri Kelantan sendiri mendapati kos penyenggaraan kereta nasional itu lebih tinggi berbanding kenderaan yang diimport selain sering mengalami kerosakan.

Walaupun tidak bercadang untuk menukar kenderaan rasmi kepada kereta lain termasuk kereta import, Nik Aziz berkata apa yang dikatakan oleh Menteri Besar Terengganu mengenai kereta Proton Perdana memang berasas.

“(Kerajaan negeri) Kelantan kami pun pakai Perdana selain Mercedes lama, ada sedikit kelonggaran kita bagi. Ini kerana sama dengan yang Menteri Besar Terengganu sebut, kereta Perdana ni masalah penyenggaraan dialah.

“Rosak sokmo (sering rosak). Kadang-kadang cermin tak boleh naik, kadang-kadang nak tutup tak boleh sedangkan baru keluar dari kilang,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS sebelum itu merasmikan masjid Taqaddum Ilmi di Sekolah Menengah Agama Taqaddum Ilmi, Ketereh.

Beliau mengulas isu kerajaan negeri Terengganu membeli 14 buah kereta Mercedes E200 Kompressor sebagai kenderaan rasmi baru Menteri Besar, anggota exco dan pegawai kanan kerajaan negeri itu.(PETIKAN HARIAN METRO)

NYATA YANG BENAR - MB TERENGGANU

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said menganggap kereta nasional Perdana V6 Executive hanya sebuah kenderaan yang sesuai digunakan bagi perjalanan ulang-alik ke lapangan terbang sahaja oleh seseorang pemimpin.

Menurutnya, ia sama sekali tidak sesuai digunakan untuk perjalanan jauh dan memenatkan seperti yang perlu dihadapi oleh pemimpin seperti dirinya.

''Contohnya, saya berulang-alik dari Kemaman ke Kuala Terengganu kadangkala sampai dua kali sehari, keperluan menggunakan kenderaan yang lebih selesa adalah penting,'' katanya.

Beliau berkata demikian sebelum mempengerusikan mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Terengganu di Hotel Le Meridian, di sini hari ini. Ahmad ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Kijal yang terletak di daerah Kemaman.

Tambah Ahmad, ramai pemimpin lebih gemar menggunakan kenderaan jenama barat dan ia punca mengapa tiada ahli Parlimen yang membeli kenderaan jenis Proton apabila menerima permit import (AP).

''Saya jenis cakap terus terang, saya bukan hipokrit, saya tidak mahu sorokkan sampah di bawah permaidani,'' katanya.

Beliau menegaskan, kerajaan negeri Terengganu akan terus menggunakan Mercedes sebagai kereta rasmi menggantikan Perdana V6 Executive kerana tindakan itu sejajar dengan Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 1 Tahun 2008 Para 6 (II).

Ahmad berkata, jika kerajaan atau Kabinet beranggapan langkah itu tidak tepat, maka pekeliling berkenaan juga perlu ditarik balik dengan segera.

Beliau mempertahankan tindakan menggunakan Mercedes sebagai satu langkah tepat dan bertujuan menyelamatkan wang rakyat serta sudah dibincangkan selama dua tahun sebelum diputuskan.

''Saya yakin saya yang betul, tunggulah dan akan terbukti bahawa saya betul,'' katanya.

Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 1 Tahun 2008 Para 6 (II) menetapkan bahawa penggunaan kenderaan rasmi hanya terdiri daripada kenderaan buatan tempatan atau dipasang dalam negara (CKD).

Kerajaan Terengganu mempertahankan bahawa penggunaan Mercedes E200 Kompressor yang dibeli itu memenuhi syarat berkenaan kerana model CKD itu dipasang di Pekan, Pahang.

Kerajaan Terengganu baru-baru ini telah membeli 14 buah kereta mewah tersebut dengan kos RM3.43 juta bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive yang dibeli pada tahun 2004.

Tindakan itu mengundang rasa kurang senang banyak pihak terutamanya anggota masyarakat yang melihatnya sebagai satu pembaziran semasa kerajaan sendiri menasihatkan rakyat supaya berjimat cermat.

Pembelian itu dipertahankan Ahmad yang menjadikan kualiti dan kos penyenggaraan Proton sebagai alasan.

Ahmad ketika ditanya apakah akan dibuat dengan kenderaan Mercedes itu jika Kabinet menetapkan bahawa pembeliannya tidak wajar, berkata, ia akan dijual dengan harga murah dan yakin ramai yang mahu membelinya.

Mengenai kos penyenggaraan yang terlalu tinggi dan mungkin ada unsur penyelewengan, beliau meminta pihak media bertanya sendiri dengan pihak Proton atau mekanik sama ada harga yang dinyatakan sebagai tepat atau tidak.

Ahmad menambah, kerajaan negeri telah membelanjakan RM1.175 juta sejak 2004 hingga 2008 untuk 16 buah Perdana V6 Executive.

Beliau kemudian meminta kerajaan Pusat mendedahkan jumlah perbelanjaan untuk urusan pembaikan kenderaan-kenderaan kerajaan.

Jelasnya, Perdana V6 Executive milik kerajaan negeri akan dijadikan kenderaan kegunaan ramai di beberapa jabatan, manakala yang sudah terlalu teruk akan dijual.

Ahmad turut meminta pihak Proton agar menerima dengan terbuka apa yang dinyatakannya itu dan melakukan tindakan menambah baik.

Beliau berkata, punca Perdana V6 Executive sering rosak adalah kerana panjang kenderaan tersebut ditambah 10 inci, tetapi spesifikasi enjin dan komponen lain dikekalkan sebagaimana yang terdapat pada Perdana versi biasa.

Ahmad juga memberitahu, Perdana V6 Executive membakar lebih banyak minyak untuk setiap kilometer berbanding Mercedes E200 Kompressor.

Beliau yang mempunyai kereta Mercedes yang sudah berusia 18 tahun berkata, kenderaan itu jauh lebih baik.

Ahmad bagaimanapun menafikan dirinya tidak bersemangat nasionalisme apabila menolak kenderaan tempatan sambil memberitahu, dirinya akan menjadi orang pertama 'masuk hutan' memegang senjata jika berlaku perang.'

Beliau juga tidak menolak dirinya hendak 'dijatuhkan' oleh musuh politik melalui isu penggunaan kenderaan Mercedes itu.

''Dalam politik, semua ini biasa tetapi saya tidak takut. Saya tidak rasuah dan menyeleweng,'' katanya.

Adnan setuju kos senggara Perdana V6 lebih mahal berbanding Mercedes

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob bersetuju dengan kenyataan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said bahawa kos penyenggaraan kereta Proton Perdana V6 Eksekutif adalah lebih mahal daripada Mercedes.

Memberi contoh kereta Mercedes yang digunanya sejak era Menteri Besar terdahulu, Tun Khalil Yaakob iaitu sejak berbelas tahun lepas, Adnan berkata kos penyenggaraan kereta itu untuk tahun lepas ialah RM42,000.

Beliau berkata sebaliknya ada antara kos penyenggaraan Proton Perdana yang diguna anggota exco kerajaan negeri sejak beberapa tahun lepas mencecah RM57,500 setahun.

“Dari segi hakikatnya Menteri Besar Terengganu betul apabila menyatakan kos penyenggaraan kereta Proton Perdana V6 Eksekutif lebih tinggi daripada Mercedes,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan sumbangan cek kepada pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini hari ini.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.