Jumaat, September 26, 2008

Ada Tak Dapat Pitis Raya - DAS Tambah RM1 Juta

Kerajaan negeri membuka semula pendaftaran bantuan Dana Khas Persekutuan bagi membantu golongan kurang berkemampuan sempena sambutan Aidilfitri berikutan masih ada penduduk yang berhak menerima bantuan itu, tercicir. Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berkata borang bantuan itu akan dihantar ke Pejabat Daerah dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk diagihkan kepada pemohon dalam masa terdekat

Beliau berkata, kerajaan negeri membuka semula pendaftaran selepas menerima laporan bahawa masih ada golongan yang berhak menerima, termasuk orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal, warga emas dan kurang berkemampuan tidak menerimanya. "Kita juga menerima aduan seramai 1,515 penerima di Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang dan 400 di DUN Wakaf Mempelam belum menerima bantuan ini.

"Kelewatan ini berpunca daripada kegagalan pihak terbabit menyerahkan borang untuk dimasukkan ke dalam senarai penerima komputer mengikut masa ditetapkan," katanya sambil berjanji akan berusaha memastikan bantuan kepada penerima terbabit dibayar sebelum Aidilfitri. Ahmad yang ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan Umno Negeri di Kediaman Rasmi Seri Iman, malam kelmarin berkata, semua borang baru perlu diserahkan mengikut masa ditetapkan.

Beliau berkata, pembukaan semula permohonan baru itu menyebabkan bantuan Aidilfitri daripada Dana Khas yang dijadualkan RM46 juta sebelum ini, meningkat kepada RM50 juta. Akhbar sebelum ini melaporkan kerajaan negeri memperuntukkan sejumlah RM46 juta untuk diagihkan kepada 153,201 golongan kurang berkemampuan, OKU, warga emas, ibu tunggal dan keluarga miskin mula disalurkan sejak 16 September lalu.

Pengagihan bantuan itu dilakukan melalui JKKK mengikut Dewan Undangan Negeri (DUN) sehingga 22 September lalu bagi memastikan golongan kurang berkemampuan dapat membuat persediaan menyambut Aidilfitri. Ahmad meminta penduduk miskin atau OKU yang tercicir daripada bantuan itu supaya menghubungi JKKK di kawasan masing-masing bagi mendapatkan borang dan menghantarnya mengikut jadual.

"Pegawai kerajaan bertugas mengikut masa ditetapkan. Jika lewat menghantar borang nama mereka (penerima) tidak akan disenaraikan," katanya sambil menambah penerima baru akan bantuan selepas Aidilfitri.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.