Selasa, Mac 23, 2010

Terengganu Bersedia Jumpa Kedah

Terengganu yang berjaya melangkah ke saingan separuh akhir saingan Piala FA kini menjalani latihan keras sebagai persiapan menentang Kedah pada 30 Mac ini.

Jurulatih pasukan Penyu, Irfan Bakti berkata, beliau masih belum memikirkan taktik atau strategi untuk perlawanan akan datang.

''Kita baru memulakan latihan hari ini kerana kita rehat selama sehari selepas perlawanan dengan T-Team di Stadium Ismail Nasiruddin Shah, Sabtu lalu.

''Saya tak rancang apa-apa lagi. Saya nak adakan latihan selama seminggu sebelum mengatur apa-apa rancangan," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, anak-anak buahnya itu diberikan rehat selepas berjaya mencatatkan kejayaan mengalahkan T-Team 4-1 dalam perlawanan suku akhir kedua Piala FA.

Katanya, beliau bangga dengan persembahan barisan pemainnya pada malam itu walaupun tewas pada perlawanan suku akhir pertama dua minggu lalu.

''Terengganu menang kerana semua pemain memberikan fokus dan persembahan terbaik.

''Semangat mereka memang luar biasa dan inilah yang mendorong kepada kemenangan tersebut," ujarnya.

Irfan memberitahu, beliau ingin melihat anak buahnya mengekalkan semangat tersebut dalam menghadapi pasukan lawan sehingga ke peringkat akhir.

Terengganu bakal menentang Kedah pada separuh akhir manakala satu lagi aksi separuh akhir akan menemukan Selangor dengan Negeri Sembilan.

Anak Terengganu Tunggak Skuad NegaraAnuar ketuai pasukan negara ke cabaran ACC di UAE bulan depan

SECARA kebetulan, nama lima pelumba kelahiran Terengganu yang dianggap pelumba terbaik negara masa kini, hampir pasti menghiasi senarai akhir skuad lebuh raya Malaysia ke Kejohanan Berbasikal Asia 2010 (ACC 2010) di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE), bulan depan.

Diketuai Raja Pecut Le Tour de Langkawi 2010 (LTdL 2010), Anuar Manan (gambar) mengetuai empat rakan senegeri iaitu pelumba Herbalife Marco Polo Cycling Team, Ahmad Haidar Anuawar, pelumba muda meningkat Drapac Porsche, Muhammad Adiq Hussaine Othman.
Dua pelumba kelahiran Terengganu yang hampir pasti adalah pemenang peringkat terakhir Tour de Taiwan, Nur Rizuan Zainal dan Zamri Salleh. Dua calon lain dari negeri itu ialah Ahmad Fallanie Ali dan Shahrul Mat Amin, serta dua pelumba Kuala Lumpur, Wan Mohamad Najmee Wan Mohd dan Suhardi Hassan.

Anuar yang kini mewakili pasukan profesional benua, Team Geumsan Ginseng Asia berpeluang menebus dua kehampaannya di Nara, Osaka, Jepun pada 2008 dan Banjarmasin, Indonesia tahun lalu yang mengehadkan kayuhannya di laluan beralun dan berbukit.

Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (MNCF), Abu Samah Abd Wahab berkata, kehadiran beberapa pelumba berkemampuan kali ini mampu membuka ruang buat Anuar melakukan sesuatu.

“Dengan adanya pelumba Haidar, Adiq Hussaine dan Nur Rizuan, peluang Anuar untuk menang kali ini lebih cerah kerana tiada laluan berbukit di Dubai,” katanya selepas menyambut kepulangan pasukan Malaysia yang pulang dari Tour de Taiwan 2010, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), semalam. Turut hadir ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) LTdL 2010, Mohamed Salleh dan Bendahari MNCF, Amrun Misnoh.

Berdasarkan prestasi semasa daripada dua jelajah terkini iaitu LTdL 2010 dan Tour de Taiwan, Abu Samah berkata, barisan yang dihimpun kali ini dianggap terbaik dan enam pelumba terakhir yang akan dipilih nanti, mampu memikul cabaran di Dubai nanti.

Terengganu Akan Memiliki Rangkaian Keretapi

Kajian mengenai kemungkinan untuk mengadakan perkhidmatan rel ke Pantai Timur yang dilaksanakan kerajaan melalui Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) dijangka siap hujung tahun ini.

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim Bakri berkata secara umum, ECERDC mengenal pasti laluan landasan kereta api dari Lembah Klang ke Bentong, Mentakab, Kuantan, Kemaman, Kuala Terengganu, Besut iaitu hampir semua bandar besar di Terengganu dan seterusnya ke Pasir Putih, Kota Baharu hingga ke Tumpat.

"Pertimbangan seterusnya adalah tertakluk kepada rumusan dan syor kajian berkenaan kelak," katanya menjawab soalan Mohd Abdul Wahid Endut (PAS-Kuala Terengganu) pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

Mohd Abdul Wahid ingin tahu adakah kerajaan berhasrat untuk mengadakan rangkaian perkhidmatan kereta api sehingga ke Terengganu pada masa akan datang sebagai tambahan kepada perhubungan dan pengangkutan yang sedia ada bagi merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi serta menambah baik sistem pengangkutan di Terengganu.

Abdul Rahim berkata hasil kajian itu akan membolehkan kerajaan menentukan larasan landasan serta bentuk perkhidmatan kereta api yang akan dilaksanakan di Pantai Timur kelak.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.