Isnin, Julai 21, 2008

PRMOSI KEJOHANAN KUDA LASAK DUNIA 2008

Usaha mempromosikan penganjuran sukan lasak berkuda di seluruh negara mampu menyemarakkan minat masyarakat tempatan terutama belia terhadap sukan itu.

Kemampuan Terengganu untuk menganjurkan World Endurance Championship (WEC) 2008 yang akan berlangsung pada 6 hingga 9 November ini di Pusat Berkuda Antarabangsa Terengganu (TIEP), Lembah Bidong, Setiu meyakinkan pihak penganjur untuk menarik 10 ribu pengunjung menyaksikan kejohanan tersebut.

Pengerusi Yayasan di-Raja Sultan Mizan (YDSM), Dato’ Seri Dr. Salleh Mohd Noor berkata demikian pada Majlis Perasmian Pelancaran Program Promosi Bergerak WEC 2008 di The Golden Horse Palace, The Mines, Seri Kembangan, semalam ( 18 Julai).

Hadir merasmikan Ketua Pengarah Institut Sukan Negara (ISN), Datuk Dr, Ramlan Abdul Aziz mewakili Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob .

Tambahnya, program promsi yang akan meliputi tiga negeri iaitu Pahang, Kelantan dan Terengganu di mana lokasi terakhirnya di Kuala Terengganu pada 22 Ogos nanti yang dijangka disempurnakan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Beberapa acara turut dirancang sempena jelajah berkenaan termasuk mini karnival di setiap lokasi melibatkan program pertunjukan sukan berkuda, acara-acara penaja serta maklumat kejohanan WEC 2008.

ANAK TERENGGANU JAGUH WATERCROSS

Kejohanan Asian Watercross Super Cup Terengganu 2008 menyaksikan kehebatan peserta dalam dan luar negara merebut gelaran juara dalam sirkit Asia yang pertama kali diadakan di pantai Terengganu, pantai Batu Burok, Kuala Terengganu.

Pantai Batu Burok yang sudah sinonim dengan jiwa masyarakat tempatan sebagai lokasi beriadah bersama keluarga pada hujung minggu menjadi medan pertaruhan peminat sukan jet ski merebut kejuaraan sepanjang cabaran yang berlangsung sejak 16 Julai hingga semalam (19 Julai).

Paling membanggakan, dalam cabaran itu, anak Terengganu, Ahmad Dawi Alias yang mewakili pasukan Wira Jet memenangi tiga kategori iaitu, tempat pertama bagi kategori `Runabout 800 Open (Malaysia Closed) dan Amateur Veterans Runabout Open (Malaysian Closed). Ahmad Dawi turut mendapat tempat kedua bagi Kategori Runabout Open (Malaysia Closed).

Bagi Kategori Pro-Am Runabout Open (Super Cup 2008), peserta Thailand, Abdul Deweloh mendapat tempat pertama, diikuti tempat kedua Komson Sabumuang juga dari Thailand dan ketiga Bahar Zainudin (Brunei). Manakala keempat dan kelima menjadi milik peserta Malaysia.

Sementara kategori Pro-Am Runabout Open (Super Cup 2008) pula dimenangi Medhy Menad (France), Ron Tan Kim Guan tempat kedua (Sngapore)dan ketiga Bahar Zainudin (Brunei).

Peserta Malaysia menguasai Kategori Super-Course Endurance Runabout 800 Open apabila tempat pertama, kedua dan ketiga menjadi milik peserta negara ini hasil kejayaan Mohd Nayan Bakar (juara), Lee Yew Kong (kedua) dan Mohd Rahifa Mamat (Ketiga). Shamsul Khairi (Malaysia) mendapat tempat keempat dan kelima Komson Sabumuang (Thailand).

Medhy Menad dari France juga menjuarai kategori Super-Course Endurance Runabout Open, Abdul Deweloh (Thailand) ditangga kedua dan Ron tan Kim Guan dari Singapura di tempat ketiga kategori yang sama.

Hadiah disampaikan yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), Tengku Sri Panglima Raja, Tengku Baderulzaman. Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib

BACAAN YASSIN & TAHLIL DI HARI KEPUTERAAN

Mufti Negeri, Haji Alias Abdullah mengetuai bacaan surah Yassin diikuti tahlil dan seterusnya menunaikan solat Zohor berjemaah sempena ulang tahun Keputeraan Sultan Terengganu ke-46 di Istana Maziah, Kuala Terengganu.


Turut hadir Ahli Majlis Penasihat Pemangku Raja, Tengku Sri Laksamana Raja Tengku Sulaiman Ibni al Marhum Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri , Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Ahli-ahli Parlimen, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokthar Nong dan ketua-ketua jabatan Kerajaan Negeri dan Persekutuan.


Selain itu, semua masjid seluruh negeri turut mengadakan majlis bacaan Yassin dan tahlil sempena ulang tahun serta khutbah khas pada solat Jumaat baru-baru ini.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.