Isnin, Februari 01, 2010

Jambatan Baru di Sungai Nerus


ABDUL Rahin Mohd. Said. (empat dari kiri) bersama penduduk kampung menunjukkan isyarat bagus sewaktu meninjau lokasi pembinaan jambatan konkrit bakal dibina menghubungkan 14 kampung dengan bandar Kuala Terengganu di Kampung Jeram, Kuala Terengganu, kelmarin.

Penantian lebih 50,000 penduduk dari 14 kampung di mukim Kuala Nerus dekat sini, bakal berakhir apabila sebuah jambatan konkrit siap sepenuhnya dalam tempoh tiga tahun lagi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Pasu, Datuk Abdul Rahin Datuk Mohd. Said berkata, jambatan itu akan menghubungkan kawasan berkenaan dengan bandar Kuala Terengganu.

Menurut beliau, Jambatan Kampung Jeram itu juga akan menjadi jalan alternatif ke Kota Bharu, Kelantan dengan penjimatan 10 kilometer berbanding jalan biasa ketika ini.

"Kerja-kerja pembinaan jambatan sepanjang 120 meter itu telah dimulakan sejak dua minggu lalu dan ia dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh tiga tahun.

"Saya amat berterima kasih kepada penduduk di sini kerana membenarkan kerja-kerja pembinaan dijalankan walaupun proses pengambilan tanah masih belum diselesaikan," katanya ketika ditemui pada majlis solat hajat di tapak pembinaan jambatan di Kampung Jeram di sini semalam.

Pada majlis tersebut dihadiri oleh kira-kira 100 penduduk kampung berkenaan.

Mengulas lanjut, Abdul Rahin berkata, sebanyak RM229 juta diperuntukkan bagi membina jambatan tersebut di samping pembinaan jalan alternatif sepanjang sembilan kilometer.

Ujarnya, jika sebelum ini penduduk mengambil masa kira-kira 30 minit, dengan adanya jambatan itu nanti, mereka hanya mengambil masa 10 minit sahaja untuk ke bandar Kuala Terengganu apabila ia bakal dihubungkan dengan projek Jambatan Sekati berdekatan Muzium Negeri.

"Jika 20 tahun dulu mereka terpaksa menggunakan bot untuk menyeberang tapi kini kemudahan jambatan dan jalan alternatif yang akan siap bakal memberi keselesaan kepada mereka,'' ujarnya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.