Isnin, September 29, 2008

Budak nyaris maut dipatuk ular

Seorang kanak-kanak perempuan berusia setahun 10 bulan nyaris maut dipatuk ular dipercayai tedung ketika sedang tidur di rumahnya pada 3 September lalu.

Mangsa, Nor Balqis Batrisya Shukri ketika itu sedang lena di atas katil bilik utama rumahnya di Ajil, Hulu Terengganu kira-kira pukul 10 pagi ketika ibunya, Rosmawati Mohammad, 33, sedang mengemas di bilik yang sama.Menurut Rosmawati, anak bongsu daripada tiga beradik itu tiba-tiba menangis dan mengadu sakit sambil menunjukkan jari telunjuk kirinya yang berdarah.
Katanya, bagaimana ketika itu dia tidak tahu apa yang menyebabkan anaknya kesakitan.
"Selepas itu saya dan suami terus membawanya ke Hospital Hulu Terengganu," katanya di Hospital Sultanah Nur Zahirah dekat sini semalam.Menurutnya, kira-kira 10 minit tiba di hospital itu, mulut anaknya itu tiba-tiba berbuih sebelum pengsan dan doktor memberitahu anaknya itu terkena bisa ular tedung.

Umno Besut umum calon


Umno Bahagian Besut akan mencalonkan Datuk Seri Najib Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Presiden dan Timbalan Presiden Umno pada mesyuarat perwakilannya pada 11 Oktober ini.

Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh, berkata cadangan itu dibuat oleh sebahagian besar perwakilan yang akan menghadiri mesyuarat bahagian.

Bagi jawatan Ketua Pemuda Umno, katanya, pergerakan bahagian itu akan mencalonkan Exco Pemuda, Datuk Mukhriz Mahathir yang juga Ahli Parlimen Jerlun pada mesyuarat perwakilan Pemuda pada 10 Oktober.

Sementara itu, semua jawatan utama dalam Umno Bahagian Besut iaitu ketua, timbalan dan naib tiada pertandingan selepas pengesahan calon ditutup kelmarin.

Idris yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jertih menang tanpa bertanding, manakala jawatan timbalan bakal diisi Adun Hulu Besut, Nawi Mohamad selepas penyandang jawatan yang juga Ahli Parlimen Besut, Datuk Dr Abdullah Md Zin menarik diri.

Kampung Padang Hangus Terbakar cahaya pelita

Kedatangan Syawal tidak lama lagi sememangnya ditunggu oleh umat Islam yang menjalani ibadah berpuasa terutama kanak-kanak.Pelbagai cara digunakan untuk memeriahkan sambutan hari raya dan sudah menjadi tradisi di sesetengah tempat, pertandingan memasang pelita masih diteruskan dengan niat untuk mengembalikan nostalgia Ramadan semasa ketiadaan elektrik suatu masa dahulu.

Pertandingan pasang pelita sama sahaja seperti memasang lampu berwarna-warni serta membuat biskut iaitu untuk mewujudkan suasana ceria dan gembira perayaan yang datang hanya setahun sekali.Itulah yang dilakukan masyarakat Kampung Padang Hangus di Tepuh apabila pada 10 malam terakhir Ramadan setiap penduduk akan bergotong royong menyiapkan pelita menggunakan bahan-bahan terpakai.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Padang Hangus, Sidek Salleh, 57, ketibaan 10 malam terakhir Ramadan sememangnya dinantikan penduduk kampung dan mereka awal-awal lagi mencari buluh dan tin kosong untuk dijadikan pelita yang akan dihias di sekeliling kawasan rumah masing-masing.

Kreativiti

Menurutnya, penduduk akan bergotong-royong menyiapkan pelita-pelita berkenaan dalam pelbagai bentuk mengikut kreativiti masing-masing termasuk yang paling popular menyerupai bentuk Menara Berkembar Petronas.''Bahkan golongan muda merupakan golongan yang paling banyak terlibat bergotong-royong menyiapkan pelita menggunakan minyak tanah untuk dipasang di sekeliling kampung," ujarnya.

Sidek memberitahu, sebagai tanda sokongan JKKK turut menyumbang minyak tanah sebagai memberi semangat kepada penduduk yang menyertai pertandingan tersebut. Ujarnya setiap penyertaan perlulah menggunakan sekurang-kurang 50 buah pelita pelbagai rekaan untuk dipasang di keliling rumah bagi memeriahkan kawasan.

Tambahnya, setiap penduduk bebas menggunakan kreativiti masing-masing untuk mereka bentuk pelita.Menurutnya, pertandingan pasang pelita itu menawarkan hadiah lumayan kepada penduduk kampung.''Pada tahun ini kita menyediakan hadiah berupa barangan elektrik kepada pemenang dan hamper makanan kepada pemenang saguhati, ini semua sebagai tanda penghargaan kepada penduduk yang menyertai pertandingan ini," katanya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.