Selasa, September 01, 2009

Kuala Nerus Daerah Ke Lapan

YAB Dato Ahmad Said, Menteri Besar Terengganu berkata kerajaan berhasrat untuk menjadikan Kuala Nerus sebagai satu daerah yang baru bagi memajukan kawasan berkenaan.

Katanya, Kuala Nerus yang terletak dalam daerah Kuala Terengganu boleh dijadikan sebuah daerah selepas ia diluluskan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

"Buat masa ini kita mencari satu tapak yang sesuai bagi dijadikan pusat pentadbiran Kuala Nerus apabila ia diisytiharkan menjadi daerah baru kelak," katanya.

Kurma & Air Zam Zam Tak Sampai

Meskipun sudah beberapa kali peringatan dikeluarkan kepada semua Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) supaya membuat penagihan secara adil dan saksama 300,000 kotak kurma dan air zam-zam yang diperuntukkan kerajaan negeri, namun masih terdapat segelintir JKKK gagal memenuhi arahan itu.

Malah lebih mendukacitakan, ada segelintir JKKK yang tidak mengagihkannya dari rumah ke rumah dan hanya meletak serta melonggokkan kurma di ruang legar masjid hingga mengakibatkan agihan tidak sempurnakan kerana ada keluarga yang mengambil lebih daripada sepatutnya.

Kesal dengan kejadian itu, Menteri Besar, Datuk Ahmad Said sekali lagi mengulangi amarannya dan akan mengambil tindakan tegas kepada semua JKKK, termasuk mengarahkan mereka meletakkan jawatan jika didapati tidak melaksanakan tanggungjawab itu kerana ia akan memberikan impak negatif terhadap pentadbiran negeri.

“Saya kesal hal ini berlaku kerana ada di beberapa tempat, terutama di daerah Kuala Terengganu, agihan yang sepatutnya dibuat dari rumah ke rumah tidak dilaksanakan dengan baik dan ramai penduduk yang tidak memperolehnya kerana ada yang mengambil lebih dari sepatutnya.

"Baru-baru ini saya Tarawih di Masjid Gong Tok Nasek dan apa yang saya kesal mereka (JKKK) hanya melonggokkan kurma di depan pintu masjid dan tidak mengagihkannya dengan cara yang sepatutnya.

"Bila kita tanya mereka kenapa buat pengagihan dengan cara macam itu, (meletakkan di pintu masjid), mereka kata ia lebih mudah dan cepat... kalau itu yang berlaku kita hantar berkontena-kontena kurma pun ia takkan mencukupi," katanya selepas menghadiri majlis Berbuka Puasa Perdana Bersama Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd Nasir Ibrahim Fikri, di sini.

Kerajaan negeri menyediakan peruntukan sebanyak RM8.3 juta untuk membuat pengagihan berkenaan kepada kira-kira 300,000 rumah di seluruh negeri secara adil dan saksama berbanding hanya kira-kira 200,000 yang diagihkan tahun lalu.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.