Ahad, Mei 17, 2009

TPM minta Terengganu banyakkan ruang niaga

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta Kerajaan Terengganu menyediakan lebih banyak ruang perniagaan di sekitar bandar raya ini bagi membolehkan lebih ramai peniaga berniaga di tempat yang lebih selesa.

Beliau yang berusaha menyelami sendiri hati rakyat dengan melawat peniaga di Bazar Warisan, Pasar Besar Kedai Payang dan Stesen Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dalam lawatan kerja pertamanya ke Terengganu hari ini berkata, ini penting bagi memastikan mereka dapat berniaga di tempat yang sesuai dan selesa.

Muhyiddin yang berjalan kaki sepanjang lawatan berkenaan turut mengambil peluang beramah mesra dengan peniaga serta pengunjung ketiga-tiga premis yang dilawatinya itu.

"Saya perhatikan sendiri banyak ruang perniagaan di bandar raya ini sudah dipenuhi dan diharap lebih banyak ruang disediakan untuk golongan terbabit menjalankan perniagaan.

"Walaupun ada segelintir peniaga yang merungut tetapi ramai yang berpuas hati dan dengan perkembangan yang berlaku sememangnya kuasa beli di sini sudah semakin tinggi," katanya kepada pemberita selepas lawatan berkenaan.

Turut mengiringi beliau dalam lawatan itu ialah Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, Exco kerajaan negeri, wakil rakyat dan ketua-ketua jabatan negeri dan Persekutuan.
Muhyiddin turut melahirkan perasaan kagum dengan sikap yang ditunjukkan oleh rakyat di negeri ini yang ternyata rajin serta berminat menjalankan perniagaan.

Katanya, dengan keupayaan yang ditunjukkan jelas membuktikan mereka boleh maju dalam bidang yang diceburi.Beliau seterusnya meminta wakil rakyat supaya kerap turun padang untuk mengetahui sendiri masalah yang dihadapi golongan itu dan berusaha menyelesaikannya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.