Rabu, Jun 10, 2009

Kerja baikpulih stadium siap sebelum 16 Jun

KERJA baikpulih dan ubahsuai Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu dijadualkan siap sebelum perlawanan Liga Super antara Terengganu dan KL Plus pada 16 Jun ini.

Naib Presiden Persatuan Bola sepak Malaysia (FAM) Datuk Che Mat Jusoh berkata jaminan itu diberikan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu Datuk Mokhtar Nong.

"Kita berpendapat Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, tidak dapat digunakan sekurang-kurangnya satu tahun.

"Sebabnya siasatan masih berjalan dan banyak pihak dijangka terbabit. FAM berpendapat stadium itu tidak dapat digunakan lagi tahun ini ,” katanya selepas mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM di sini.
Che Mat berkata, sehingga siasatan ke atas Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin selesai, Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah akan digunakan untuk semua perlawanan Liga Super, Liga Perdana dan Piala Malaysia.

Projek mega mesti melalui prakelayakan tender

Semua projek mega mesti melalui proses prakelayakan tender bagi memastikan hanya mereka yang berkemampuan dari segi kewangan dan kepakaran terpilih.

Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Terengganu (DPMMT), Datuk Ir. Tengku Ismail Tengku Jaafar berkata, ini bermakna, hanya tawaran yang betul-betul berasaskan keupayaan sahaja yang perlu diteliti dan diterima.
Beliau berkata, untuk menjamin komitmen dan tanggungjawab penender selepas penyiapan projek, mereka perlu menyediakan bon jaminan selain menempatkan pasukan pakar untuk memantau kerja-kerja yang telah dilaksanakan.Menurutnya, proses prakelayakan penender perlu walaupun penender terbabit berdaftar dengan agensi kerajaan.

''Ini adalah saranan kami dan ia bukan bertujuan mempertikaikan kewibawaan mana-mana pihak," katanyaMengenai tragedi di stadium tersebut, Tengku Ismail berkata, memandangkan projek itu bersaiz besar, kejadian yang berlaku seharusnya diteliti dan dikaji dari beberapa sudut.

Katanya, oleh kerana reka bentuk pembinaan membabitkan pakar dan teknologi yang sofistikated, kajian seharusnya dijalankan oleh pakar untuk menjelaskan punca sebenar ia berlaku."Tidak ada gunanya kita membuat pelbagai andaian tentang punca kejadian sekiranya kita tidak mempunyai kepakaran dalam bidang berkaitan.

"Malah ia mungkin boleh menambah kekeliruan rakyat dan memberi persepsi yang berbeza serta membawa tanggapan negatif terhadap pihak terbabit seolah-olah mereka menerima hukuman sebelum penemuan kajian dibuat," katanya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.