Khamis, September 03, 2009

Muhyiddin Diharap Selesai Konflik Politik Terengganu

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berharap kunjungan Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Hulu Terengganu hari ini untuk bertemu empat sayap Umno negeri, dapat memulihkan kemelut dalaman parti.


Tanpa mahu membuat andaian mengenai perkara itu, beliau berkata, tiada sebarang mesyuarat khas diatur khusus untuk membincangkan krisis dalaman parti, sebaliknya hanya pertemuan Timbalan Presiden Umno dengan pergerakan Wanita, Pemuda, Putera dan Puteri di Hulu Terengganu.

"Saya tak boleh buat andaian, tetapi kita harap begitulah (masalah dalaman Umno pulih)," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco negeri dan majlis penyerahan zakat kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), di sini, semalam.

Ditanya adakah wakil rakyat dalam kumpulan penentangnya akan hadir dalam perjumpaan itu, Ahmad berkata, beliau tidak boleh memberi jawapan bagi pihak lain, sebaliknya menegaskan menjadi tanggungjawab ahli parti untuk hadir dalam pertemuan dirancang bersama pimpinan tertinggi parti.

"Sepatutnya apabila Timbalan Perdana Menteri datang, kita sebagai ahli parti kena datang. Apabila pemimpin tertinggi negara hadir, sebagai ahli parti, apatah lagi sebagai wakil rakyat, kita perlu hadir pada setiap pertemuan bersama pemimpin. Itu tanggungjawab kita kepada parti dan rakyat," katanya.

Ahmad berkata, dalam rangka lawatan ke Hulu Terengganu hari ini, Muhyiddin akan berjumpa pemimpin empat sayap Umno, diikuti program penyampaian bantuan Aidilfitri kepada golongan kurang bernasib baik dan anak yatim di daerah itu.

Muhyiddin yang turut diiringi Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein kemudian dijangka menghadiri majlis berbuka puasa dan solat Tarawih di Masjid Sultan Mahmud, Kuala Berang.

120 unit lagi rumah pangsa di Pulau Duyong

Kerajaan Terengganu bersetuju membina 120 unit lagi rumah pangsa mampu milik berharga RM6 juta di Pulau Duyung awal tahun depan.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd. Nasir Ibrahim Fikri berkata, projek yang dibina bersebelahan dengan projek perumahan fasa pertama itu akan dilaksanakan oleh Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT).

Beliau berkata, selain mengekalkan kos sekitar RM40,000, projek kedua ini terbuka kepada penduduk kawasan lain dan tidak semestinya untuk penduduk Pulau Dayang yang berpendapatan rendah.

''Mungkin 50 peratus akan diberikan kepada penduduk Pulau Duyung dan 50 peratus lagi kepada penduduk di kawasan lain dengan memberi keutamaan kepada golongan berpendapatan rendah,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Penyerahan Kunci Pangsapuri Mampu Milik Pulau Duyung kepada 23 penduduk di Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen Kuala Nerus di sini, petang semalam.

Mereka merupakan kumpulan terakhir yang berjaya memperolehi rumah pangsa daripada 120 unit yang dibina oleh kerajaan negeri.

Katanya, sebelum ini sebahagian besar penduduk di Pulau Duyung tidak mempunyai rumah sendiri dan sebahagian besar mereka menumpang rumah keluarga.

''Dengan adanya pangsapuri tiga tingkat mengandungi tiga bilik tidur serta dua bilik air ini, penduduk akan memiliki kediaman sendiri yang lebih selesa,'' ujar beliau.

Menurut beliau, penduduk hanya membayar kira-kira RM186 sebulan walaupun harga kos sebenar adalah kira-kira RM70,000 seunit.

Maseh Ada Belum Terima

Walaupun kerajaan negeri mengagihkan kurma dan air zam-zam secara percuma dua tahun lalu, ramai anak negeri ini yang mendakwa tidak pernah menerima sumbangan itu dan mereka tidak pasti sama ada masalah berkenaan disebabkan keciciran atau terlepas pandang Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang dipertanggungjawabkan dengan tugas pengagihan.

Seorang penduduk, Abdul Rahman Embong, 60, dari Kampung Serdang Baru, Bukit Tunggal, di sini menjelaskan mereka kesal dan mempertikaikan sikap tidak amanah pemimpin kampung yang diberi tanggungjawab mengagihkan sumbangan berkenaan kepada setiap rumah di Terengganu.

Dia dan anaknya, Amir Ismail yang mendakwa mewakili ratusan penduduk kampung yang senasib tetapi tidak berani bersuara berkata, bukan saja pemberian kurma dan air zam-zam tidak pernah diterimanya, malah wang dana khas diperuntukkan kerajaan negeri kepada penduduk kurang berkemampuan juga tidak pernah diterimanya sejak dua tahun lalu.

"Saya dan sembilan anak adalah pengundi Barisan Nasional (BN), jadi apabila berlaku ketirisan dalam agihan bantuan seperti ini pastinya kami kecewa. Apatah lagi saya dan ahli keluarga lain tidak pernah ketinggalan menunaikan tanggungjawab mengundi setiap kali tiba pilihan raya.

"Saya bukan bekerja makan gaji. Pendapatan bekerja sebagai nelayan kais pagi, makan pagi dan memang layak untuk menerima sumbangan kurma dan air zam-zam serta bantuan dana khas pada setiap kali menjelangnya Hari Raya seperti diperuntukkan kerajaan negeri," katanya yang ditemui di sini.

Dia berkata, aduan mengenai penyelewengan itu sudah diajukan kepada Setiausaha Politik Menteri Besar, Wan Ahmad Nizam Wan Abd Ghani dan Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal, Ismail Nik untuk diambil tindakan lanjut.

Sementara itu, Ismail yang ditemui mengaku sudah menerima beberapa aduan daripada penduduk dari tiga kampung mengenai masalah sama di kawasan DUN Bukit Tunggal, tetapi memberi jaminan akan menyelesaikan perkara itu dengan segera melalui program pemutihan untuk mengenal pasti golongan yang tercicir daripada menerima bantuan.

"Saya akui daripada aduan terima setakat ini, ada lebih 12 keluarga tercicir daripada menerima sumbangan air zam-zam dan kurma ini. Bagaimanapun, saya berjanji kepada mereka akan menyelesaikan masalah ini dalam tempoh seminggu lagi selepas melengkapkan senarai nama yang tercicir daripada menerima sumbangan,” katanya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.