Khamis, Januari 21, 2010

Pertukaran Pegawai Tadbir Negeri


Kerajaan negeri hari ini mengumumkan rombakan secara besar-besaran dalam pentadbirannya yang melibatkan pertukaran dan kenaikan pangkat 48 pegawai tadbir kanan negeri berkuatkuasa 1 Februari ini.

Menurut sumber, mereka pulang daripada mengadap Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong menyembah senarai pertukaran Pegawai Tadbir bagi mendapat perkenan. Pada lewat petang, senarai pertukaran siap ditangatangani oleh Mazlan dan telah diedarkan.

Rombakan itu dibuat berikut persaraan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (SUK), Datuk Mokhtar Nong pada minggu lalu.

Pegawai Kewangan negeri, Datuk Mazlan Ngah sebelum ini telah dilantik sebagai Pemangku SUK manakala Pengarah Tanah dan Galian negeri (PTG), Datuk Abdul Razak Ismail pula dilantik sebagai Pegawai Kewangan negeri yang baru.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, pertukaran dan rombakan tersebut adalah perkara biasa dan dibuat berikutan persaraan Mokhtar.

''Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Datuk Mat Razali Kassim akan memegang jawatan Timbalan SUK (Pembangunan) dan tempatnya pula diisi oleh Datuk Azlan Mohd. Dagang yang sebelum ini memegang jawatan Timbalan SUK (Pembangunan),'' katanya selepas mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Terengganu (SATU), Mustofa Abd. Rahman dilantik sebagai Pegawai Daerah Dungun manakala tempatnya diisi oleh Husain Embong yang sebelum ini memegang jawatan Timbalan SUK (Pengurusan).

''Setiausaha Sulit Kanan Kepada Menteri Besar, Wan Ahamad Wan Muda akan menggantikan Husain manakala Tuan Mamat Tuan Ngah daripada pejabat SUK dilantik sebagai Pegawai Daerah Besut," ujarnya.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Datuk Alim Muda dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Skills Development Center (Tesdec) manakala tempatnya diganti Pegawai Daerah Setiu, Wan Nawawi Wan Ismail.

Katanya, tempat Wan Nawawi digantikan dengan Pengarah Institut Integriti negeri, Mohd. Akil Mat manakala Pegawai Daerah Dungun, Zulkifli Mohamad, dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Pembangunan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECER).

Timbalan Pegawai Kewangan Negeri, Osman Muda akan memegang jawatan Pengarah PTG manakala tempat beliau digantikan oleh Timbalan Pengarah (Makro) Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN), Mustafar Khalid.

Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Aziz Mat, dilantik sebagai Pengarah Yayasan Terengganu dan tempatnya diganti oleh Pegawai Daerah Besut, Wan Mohd. Wan Ibrahim.

Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT), Mohd. Zulkifli Abu Bakar dilantik sebagai Timbalan Pengarah (Makro) UPEN dan tempatnya diganti oleh Pengarah Yayasan Terengganu (YT), Md. Kamaru Al-Amin Ismail.

Pengarah Bahagian Pengurusan Kompleks Sukan, Arpin Draman dilantik sebagai Pengarah Integriti Negeri manakala Ketua Penolong Pentadbir Tanah Dungun, Rosman Ismail akan menyandang jawatan Timbalan Pengarah (Pentadbiran dan Kewangan) Jabatan Kerja Raya Negeri.

Setiausaha Majlis Daerah Setiu, Anuar Nik Mohamad Noor pula dilantik sebagai Ketua Penolong SUK (Perumahan) dan Setiausaha Majlis Perbandaran Dungun, Mohd. Sophian Abu Bakar memegang jawatan Pengarah Bahagian Pentadbiran dan Sumber Manusia Majlis Perbandaran Kemaman.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.