Khamis, Oktober 23, 2008

Terengganu martabatkan kembali kain limar

Kerajaan negeri sedang berusaha memartabatkan kembali limar iaitu kain tenun pilihan golongan bangsawan pada zaman dahulu termasuk mengkomersialkan kain itu sebagai pendedahan kepada masyarakat masa kini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Za'abar Mohd. Adib berkata, tujuannya bagi memastikan kain limar turut dikenali seperti songket dan batik yang kini menjadi fabrik pilihan orang ramai. Beliau berkata demikian selepas merasmikan Pameran Keunikan dan Keanggunan Limar di Kompleks Muzium Negeri Terengganu di sini hari ini.

Sehubungan itu jelasnya, Sutera Semai Sdn. Bhd. iaitu anak syarikat kerajaan negeri sudah memulakan usaha menghasilkan kain limar bagi tujuan dikomersialkan walaupun terpaksa melalui proses yang rumit.Beliau akui masyarakat sekarang kurang mengetahui mengenai kain limar kerana ia jarang digunakan pada masa ini berbanding pemakaian kain songket dan batik.''Kain limar dihasilkan melalui proses tenunan yang halus dan ia digunakan dalam abad ke-16 oleh golongan bangsawan sebagai pakaian istiadat.

''Bagaimanapun pada masa ini kain tersebut sudah tidak digunakan lagi dan hanya dijadikan sebagai bahan pameran sahaja kerana proses menghasilkannya agak rumit berbanding songket,'' ujarnya.Za'abar berharap pameran kain limar yang julung kali diadakan itu dapat memberi pendedahan kepada masyarakat mengenai tahap keupayaan serta kehebatan masyarakat silam.

Selain itu katanya, ia juga bertujuan mendidik masyarakat menghargai seni warisan bangsa di samping menghidupkan kembali warisan yang semakin pupus dan dilupai masyarakat masa kini. Menurutnya, melalui pameran seumpama itu dapat membantu kerajaan negeri menarik pelancong untuk melihat kehebatan masyarakat zaman dahulu dalam menghasilkan fabrik yang bermutu tinggi.

Pameran yang diadakan secara percuma itu berlangsung sehingga 31 Disember ini dan sebanyak 50 helai kain limar dari seluruh negara termasuk dari Indonesia dipamerkan dan sebahagian daripada fabrik itu telah berusia lebih 100 tahun.

Ashaari Tunjuk Taring

PERTEMUAN terakhir Kumpulan A berdepan Afghanistan di Pestabola Merdeka kelmarin pasti menjadi kenangan indah buat pemain negara, Ashaari Samsuddin yang menjaringkan dua gol pertamanya buat skuad kebangsaan.

Pemain berusia 23 tahun dari Bukit Payung, Terengganu itu mengakui sedikit gementar apabila diturunkan dalam kesebelasan utama buat kali pertama, namun sokongan rakan sepasukan yang lebih senior membolehkannya beraksi tanpa tekanan.

"Sebelum perlawanan bermula memang saya berasa sedikit risau kerana ini adalah perlawanan pertama saya dalam kesebelasan utama. Tetapi saya sedar saya tidak boleh menghampakan kepercayaan yang diberi jurulatih (B Sathianathan).

"Mujur, beberapa pemain senior terus memberi galakan kepada saya untuk bermain seperti biasa dan selepas berjaya melakukan jaringan pertama, ia membantu saya untuk beraksi dengan lebih tenang.

"Saya gembira dapat membantu pasukan mencatat kemenangan pada malam ini (kelmarin) dan berharap dua gol itu hanya permulaan untuk lebih banyak lagi jaringan bagi skuad kebangsaan," kata Ashaari.

Pemain sayap itu turut berharap dapat diturunkan pada perlawanan separuh akhir berdepan Myanmar esok, serta terus mengukuhkan tempatnya dalam skuad kebangsaan yang bakal beraksi di Piala Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) Suzuki Disember ini.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.