Selasa, Julai 22, 2008

Tidak langgar garis panduan - MB

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said menjelaskan, pembelian 14 buah Mercedes E200 Kompressor sebagai kenderaan rasmi baru ahli Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri Terengganu tidak melanggar garis panduan kelayakan yang ditetapkan.

Menurut beliau, Exco kerajaan negeri sebenarnya layak menggunakan Mercedes siri E240, namun kerajaan negeri hanya membeli siri E200 untuk kegunaan sebagai kenderaan rasmi.

''Exco-Exco di Kelantan pun pakai Mercedes siri E240 tapi kita beli siri E200 sahaja. Exco-Exco pun mengadu kecil.


"Pembelian kereta-kereta untuk kegunaan Exco-Exco dan kakitangan awam kerajaan negeri dilakukan mengikut garis panduan yang ditetapkan," katanya selepas menerima kunjungan Duta Besar Jepun Ke Malaysia, Masahiko Yorie di pejabatnya di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Ahmad berkata, ketika Datuk Seri Idris Jusoh menjadi Menteri Besar, Exco-Exco kerajaan negeri pernah menggunakan kereta Mercedes terpakai sebagai kenderaan rasmi.

Bagaimanapun jelasnya, kereta terpakai memerlukan penyenggaraan yang lebih untuk perjalanan jauh, justeru adalah lebih baik jika pembelian kereta baru dibuat untuk menjimatkan perbelanjaan.

"Saya tidak boleh melakukan apa-apa jika terdapat pihak yang ingin menjadikan pembelian kereta Mercedes E200 Kompressor berkenaan sebagai isu.

"Orang boleh kata pembelian kereta-kereta ini sebagai pembaziran kerana ia kereta mewah tetapi sebenarnya ia lebih menjimatkan dalam jangka panjang," ujarnya.

Menurutnya, perbincangan mengenai pembelian kereta berkenaan telah banyak kali dilakukan dan kelulusan pembeliannya dibuat demi kepentingan negeri dalam usaha menjimatkan kos perbelanjaan.(petikan UM)

'Tidak sesuai, kurang selamat'

Seorang Exco kerajaan negeri Terengganu menyifatkan kereta Proton Perdana V6 Executive tidak lagi sesuai digunakan sebagai kenderaan rasmi kerana kekurangan ciri-ciri keselamatan.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Toh Chin Yaw berkata, kereta berkenaan tidak mempunyai beg udara menjadikannya tidak sesuai untuk perjalanan jauh selain kos penyenggaraan yang tinggi.

''Terengganu merupakan negeri yang luas dan para Exco sangat bergantung kepada kenderaan rasmi untuk menghadiri majlis-majlis dengan segera dan selamat. Kami juga sering berulang-alik ke Kuala Lumpur yang perjalanannya beratus-ratus kilometer menggunakan kenderaan tersebut.

''Jika kereta rasmi kekurangan ciri keselamatan selain sering rosak, bayangkan jika berlaku kemalangan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bandar berkata, kereta Proton Perdana V6 Executive yang digunakannya sebelum ini pernah disenggara sebanyak dua kali dalam tempoh 36 bulan melibatkan kos RM50,000.

''Ditambah dengan kos-kos tersembunyi dan caj perkhidmatan yang dikenakan juga menyebabkan jumlah kos penyenggaraan berkenaan melebihi harga kereta Mercedes E200 Kompressor yang dibeli dalam tempoh jangka panjang," ujarnya.

Chin Yaw juga mendakwa kereta Proton Perdana V6 yang digunakan sebelum ini dipercayai kereta 'potong' yang boleh menambah risiko kepada keselamatan penggunanya.

''Bentuk kereta berkenaan agak pelik menyebabkan ia kelihatan seperti disambung," katanya sambil memberitahu kos minyak petrol kereta itu juga tinggi.(petikan UM)

DUTA KAGUM DENGAN KEINDAHAN TERENGGANU

Duta Besar Jepun, Mr Masahiko Yorie dan Mrs Yoko Horie yang pertama kali menjejakkan kaki ke Terengganu teruja dengan prospek pelancongan dan keindahan alam semula jadi yang terdapat di negeri ini.

Dalam kunjungan tiga hari itu, mereka turut menemui Menteri Besar, Dato’ Ahmad said dalam kunjung hormat lebih sejam yang berlangsung di Pejabat Menteri Besar, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (21 Julai).

Menteri Besar kemudiannya memberi penerangan mengenai tempat menarik di sekitar Terengganu termasuk usaha Kerajaan Negeri membangunkan sepuluh pulau di Tasik Kenyir.

Selain itu, Mr Masahiko dan Mrs Yoko turut diberi penerangan mengenai kewujudan 340 pulau kecil dan besar di Tasik Kenyir, selain terdapat Santuari Kelah dan Taman Herba di pulau buatan manusia itu.

Pada masa yang sama, Dato’ Ahmad akan memastikan lebih banyak peluang pelaburan dari Jepun akan berkembang di Terengganu memandangkan hanya tiga daripada 1,300 pelaburan Jepun di seluruh negara ini terdapat di Terengganu.

Menteri Besar akan memastikan pelaburan yang bersesuaian dapat dijalankan di negeri ini terutama dalam bidang Petrokimia selepas mengkaji semua faktor dan melihat tindak balas positif pihak kedutaan Jepun yang baru didedahkan dengan potensi pelaburan yang boleh dijalankan di Terengganu .

KENYIR ISLAND HOPING

Tasik Kenyir yang merupakan tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara sebelum ini lebih sinonim sebagai lokasi kaki pancing dan pencinta alam sekitar kini bakal berubah wajah dengan pengumuman Kerajaan Negeri untuk melaksanakan projek Kenyir Island Hoping (KIH) pada bulan Oktober nanti.

Projek buat permulaan mendapat suntikan RM50 juta meliputi 10 buah pulau yang terletak di utara Pengkalan Gawi mempunyai konsep berbeza.

Antara taman yang dirancang untuk dibina termasuklah Taman Rama-Rama, Taman Orkid, Taman Tropika, Taman Burung, dan ‘theme park’ dijangka menarik lebih ramai pelancong seisi keluarga terutamanya peminat burung, rama-rama dan orkid untuk berkunjung ke Tasik Kenyir pada masa depan.

Selain dari itu, Santuari Kelah kedua turut diwujudkan di Sungai Cacing.

“Kita mempunyai harapan yang besar terhadap projek ini agar Tasik Kenyir menjadi hub pelancongan utama pada masa depan,” kata Menteri Besar, Dato Ahmad Said pada sidang media pada Majlis Lawatan Kerja Tasik Kenyir, di Resort Pulau Petang, Tasik Kenyir, kelmarin (15 Julai)

Menurut Dato’ Ahmad, bagi memastikan projek yang dirancang berjalan lancar, Kerajaan Negeri akan melantik konsultan bagi memastikan rekabentuk taman berkenaan tersebut benar-benar memberi impak kepada pengunjung.

“Dalam melaksanakan projek ini, kita tetap mengutamakan kesan kepada alam sekitar, kita akan buat parameter, yang kena dengan pokok sahaja perlu ditebang. Pokok yang besar kita cuba untuk elakkan,”katanya.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.