Sabtu, September 12, 2009

Resdung - Rawatan Tradisional

Resdung merupakan satu penyakit yang agak sinonim dengan orang Melayu kerana kaum itu sering dibelenggu dengan penyakit itu.

Perubatan moden menyifatkan resdung atau sinus sebagai radang atau jangkitan kuman dan alahan pada saluran pernafasan, telinga serta mulut.

Orang Melayu pula percaya ia berlaku akibat cara pemakanan terutama mereka yang selalu makan makanan laut dan belacan.

Resdung boleh membuatkan seseorang itu mempunyai nafas berbau, bersin, muka berjerawat, gatal atau bengkak di hidung, mulut dan telinga.

Simptom yang lebih teruk melibatkan nanah di telinga atau kecacatan pada hidung akibat kerosakan pada bahagian rongganya.

Justeru, ramai yang mencari penawar atau rawatan secara tradisional.

Di Kampung Baru Kulim di sini, seorang suri rumah menawarkan perkhidmatan untuk merawat penyakit itu menggunakan daun sireh, gambir, pinang, kapur, tepung beras dan air.

Rohana Abdul Latif, 45, merupakan satu-satunya waris Rosmah atau Hitam Da yang lebih dikenali sebagai Mak Andak Hitam, pengamal perubatan tradisional terkenal di Pekan, Pahang.

Mak Andak Hitam juga terkenal kerana dia merupakan 'bomoh resdung' kepada Istana Pahang.

Rohana berkata, dia menerima ilmu merawat resdung daripada ibu angkatnya itu ketika berusia 32 tahun.

''Ketika kecil, saya sering membantunya dalam merawat mereka yang mengalami resdung namun ketika itu saya tidak faham apa-apa lagi.

''Kemudian pada usia 32 tahun, baru wanita yang menjaga saya sejak kecil itu mewariskan ilmunya kepada saya," katanya.

Bagaimanapun, tambahnya, dia hanya mula merawat penyakit tersebut ketika berumur 40 tahun selepas mendapat keizinan suaminya.

''Pada mulanya, saya hanya merawat ahli keluarga dan kemudian rakan-rakan saya dan suami.

''Setakat ini, tidak ramai yang mengetahui saya menawarkan rawatan ini kerana saya tidak menguar-uarkan perkhidmatan saya," ujarnya,

Dia menambah, rawatan yang ditawarkan tidak menyakitkan pesakit dan mudah sahaja.

''Saya hanya menggunakan daun sireh, gambir, pinang, kapur, tepung beras dan air dalam rawatan saya.

''Rawatan ini tidak seperti rawatan lain iaitu tidak menyebabkan muntah, keluar cacing atau sebagainya,'' tambahnya.

Katanya, daun sireh, gambir, pinang dan kapur akan dijadikan sebagai air sireh manakala tepung beras dan air akan dicampur menjadi doh.

''Doh tepung beras itu, saya bentukkan macam sebiji bola kecil dan saya akan lurut ke seluruh muka pesakit," ujarnya.

Tambahnya, keadaan doh ketika dilurutkan pada muka akan tentukan sejauh mana tahap resdung yang dialami oleh pesakit.

''Jika doh itu merekah atau pecah, ia menandakan tahap penyakit resdung pesakit itu sangat tinggi," jelasnya.

Wanita yang berasal dari Pahang itu berkata, muka pesakit kemudian akan dilumur dengan air sireh menggunakan kapas.

''Saya juga akan menitiskan beberapa titisan air sireh ke dalam mata dan hidung pesakit. Dengan itu, tamatlah rawatan saya," katanya.

Bagaimanapun, katanya, mereka akan diminta datang semula beberapa kali untuk memastikan penyakit itu benar-benar dirawat.

Beliau menambah, mereka juga perlu mengelak daripada makan makanan yang boleh menyebabkan gatal seperti makanan laut, ikan kayu atau aya dan telur masin sepanjang tempoh rawatan.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.