Jumaat, September 12, 2008

Suami di madu

Sebelum ini, pahitnya bermadu hanya dirasai oleh isteri apabila suami mereka berkahwin lagi.Tetapi bagi Ahmad (bukan nama sebenar), 58, beliau menderita ‘dimadu’ apabila isterinya didakwa mempunyai seorang lagi suami.

Ahmad mendakwa, isteri yang dipanggil Ju dan dikahwini sejak 1995 itu, secara senyap-senyap telah berkahwin dengan seorang lelaki lain lebih setahun lalu.Menurutnya, perbuatan Ju sudah menjadi buah mulut rakan-rakan dan hanya terbongkar empat hari lalu apabila beliau bertanya kepada anak sulungnya berusia 11 tahun yang mengetahui ‘rahsia besar’ ibunya.

Jelasnya, pada mulanya isterinya yang berumur 43 tahun itu enggan mengakui perkara itu, tetapi selepas didesak barulah dia mengaku telah berkahwin dengan seorang lelaki lain.“Yang menghiris hati saya apabila isteri saya mengaku menjadi isteri kedua suami barunya yang sudah mempunyai 10 orang anak,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Lelaki yang menampung hidup dengan menjual kereta terpakai itu mendakwa, dalam tempoh tersebut Ju telah menggilirkan hari untuk bersamanya dan suami barunya.Ahmad berkata, Ju tinggal bersamanya dari Isnin hingga Khamis, manakala Jumaat hingga Ahad pula bersama suami keduanya.“Selama ini saya tak tahu perkara ini sebab isteri saya bekerja di Kuala Terengganu dan ada kalanya dia tinggal di rumah orang tuanya.

“Rupa-rupanya selama ini dia tinggal bersama lelaki itu sedangkan saya menyangka dia di rumah ayahnya,’’ kata Ahmad yang mempunyai tiga orang anak dengan Ju.Ditanya sama ada beliau mengenali ‘madunya’ itu, Ahmad menjawab: “Tak, saya tak kenal, tapi menurut isteri saya dia bekerja di Kuala Terengganu dan lelaki itu kenal saya.’’

Ahmad mengakui selama ini tidak ambil peduli apabila ada rakan-rakan bertanya mengenai rumahtangganya kerana mereka mendakwa kerap melihat Ju bersama seorang lelaki lain.“Anak saya juga beritahu, emak mereka suruh memanggil lelaki itu sebagai Bak (panggilan untuk ayah) sama seperti mereka memanggil saya. Saya adalah Bak 1, lelaki itu pula Bak 2,’’ katanya.Mengenai perasaannya dimadukan isteri, Alias berkata, beliau kini buntu dan sedar perbuatan isterinya menyalahi hukum agama.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.