Jumaat, September 12, 2008

Pemain Muda Terengganu Di utamakan

BEBERAPA pemain muda Terengganu akan dinaikkan pangkat untuk menyertai skuad utama musim depan.Langkah Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) itu bertujuan membaiki pencapaian skuad Peteh, sekali gus mampu memberi saingan lebih efektif kepada pencabar lain musim depan.Bagaimanapun setiausaha PBSNT, Abdullah Salleh berkata, hanya beberapa pemain yang dirasakan layak akan dinaikkan pangkat.

Buat masa ini, Abdullah enggan mendedahkan nama pemain-pemain berkenaan tetapi menegaskan bahawa mereka sudah dimaklumkan secara lisan baru-baru ini. Ujarnya, pemain yang terpilih mempunyai tahap keupayaan yang mencukupi untuk bersaing di pentas yang lebih mencabar berbanding kejohanan peringkat umur."Jumlahnya agak ramai dan rata-rata memiliki keupayaan dalam beberapa posisi malah kami mendapati prestasi antara mereka tidak jauh berbeza.

"Perkembangan ini baik kepada skuad Terengganu sebelum ini kekurangan pemain gantian yang setaraf dengan pemain yang didaftarkan dalam kesebelasan utama."Sekarang kami mempunyai dua atau tiga pemain utama di segenap posisi dan hal ini baik untuk merencanakan strategi perlawanan," katanya.

Beliau berkata, keputusan PBSNT menaikkan pangkat pemain skuad Sukma Terengganu dalam membawa cabaran negeri itu dibuat berasaskan pelbagai faktor termasuk aspek kecergasan.Turut menjadi punca keputusan itu dibuat ialah kejayaan skuad tersebut muncul juara Sukan Malaysia (Sukma) XII di Terengganu Jun lalu.

Minggu lalu, PBSNT turut memaklumkan bahwa bekas penyerang Perlis, Azlan Ismail serta bekas pemain Sarawak, Saharizan Mohamad merupakan antara muka baru Terengganu musim depan.Dalam masa yang sama, Abdullah berkata, khidmat beberapa pemain senior musim lepas akan terus dikekalkan.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.