Ahad, September 14, 2008

Senario Pertandingan UMNO Terengganu Terkini

Memegang jawatan dalam parti belum tentu dipilih bertanding pada pilihan raya umum, sebaliknya sejarah terbukti apabila hanya lima ketua bahagian di negeri ini dipilih bertanding pada pilihan raya umum lalu,' kata Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Katanya, lima ketua bahagian yang dipilih untuk bertanding pada pilihan raya umum lalu adalah beliau sendiri selaku Ketua Umno bahagian Kemaman, Datuk Seri Idris Jusoh (Besut), Datuk Mohd Nasir Ibrahim Fikri (Kuala Nerus) dan Datuk Mohd Jidin Shafie (Setiu).

Tiga ketua bahagian tidak dipilih ialah Datuk Abdul Rahman Bakar (Marang), Senator Datuk Rosli Mat Hassan (Dungun) dan Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh (Kuala Terengganu). "Kriteria pemilihan akan dikaji termasuk laporan terutama mengenai hubungan dan pergaulan antara penduduk akan dilakukan pelbagai agensi kerajaan sebelum seseorang itu layak dicalonkan bertanding.

"Kebanyakan wakil rakyat di negeri ini bukan saja berjawatan sebagai ahli jawatankuasa pada peringkat bahagian, malah ahli biasa dan yang tidak memegang jawatan pun dipilih bertanding sebagai wakil rakyat," katanya yang mengulas perkembangan terkini perebutan jawatan tertinggi termasuk ketua Umno pada peringkat bahagian menjelang mesyuarat pemilihan bulan depan. Antara bahagian yang menyaksikan pertandingan merebut jawatan sebagai Ketua Umno bahagian ialah Kuala Nerus, Marang, Hulu Terengganu, Setiu dan Dungun.

Umno Bahagian Marang menyaksikan pertandingan tiga penjuru apabila dua Ahli Dewan Undangan negeri (Adun) iaitu Adun Pangkalan Berangan, Yahaya Khatib Mohamad dan Adun Alur Limbat, Alias Abdulllah mencabar penyandang, Abdul Rahman yang menawarkan diri mengekalkan jawatan.

Naib Ketua Umno bahagian Kuala Nerus, Basir Ismail dan bekas Ahli Parlimen Kuala Nerus, Azmi Abdul Rahman pula akan mencabar Ahli Parlimennya, Mohd Nasir yang turut menawarkan diri mengekalkan jawatan.

Adun Jabi, Ramlan Ali pula mencabar penyandang Ketua Umno Bahagian Setiu iaitu Ahli Parlimen Setiu, Mohd Jidin, manakala Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Mohamad Noor Othman pula menawarkan diri bertanding mencabar ketuanya, Datuk Tengku Putera Awang, sementara Adun Bukit Besi, Datuk Din Adam pula menawarkan diri mencabar ketuanya, Rosli.

Ahmad berkata, jika ada pemimpin beranggapan memegang jawatan tertinggi di peringkat bahagian adalah laluan cerah dipilih sebagai calon untuk bertanding pada pilihan raya, tanggapan itu adalah salah.

Sebaliknya, beliau berkata, mereka yang memegang jawatan tertinggi pada peringkat bahagian belum tentu terpilih bertanding kerana pelbagai kriteria akan diambil kira termasuk laporan daripada pelbagai agensi kerajaan. "Kita sudah pun menasihatkan supaya elakkan pertandingan bagi mengelakkan perpecahan, tetapi amalan demokrasi yang membolehkan pertandingan diadakan menyebabkan berlakunya pertandingan," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.