Ahad, September 14, 2008

Saya Bersyukur Masih Lagi Hidup

“Saya bersyukur masih lagi hidup. Saya mahu segera sembuh dan kembali menjalani latihan (di sekolah penerbangan HM Aerospace Sdn Bhd) untuk mencapai cita-cita menjadi juruterbang.“Tugas saya belum selesai. Saya mahu bantu keluarga, terutama ibu yang sentiasa di sisi sejak saya terlantar di hospital,” kata Mohd Farid Abdullah, 21, juruterbang pelatih yang terselamat apabila pesawat Diamond 40 MAHA 443 dinaikinya terhempas di kawasan hutan Bidong, Setiu, Terengganu, 20 Ogos lalu.

Bagaimanapun rakannya, Muhamad Ariff Ahmad Fuad, 20, juruterbang pelatih yang memandu pesawat dua tempat duduk itu, terkorban dalam nahas berkenaan.Pertama kali ditemubual selepas mampu bercakap, Mohd Farid mengakui Ramadan kali ini dirasakan sangat berlainan buatnya.Bagaimanapun, dalam keadaan kaki dimasukkan besi, kepala berjahit dan mata sebelah kiri sepet serta masih ada kesan lebam, semangat Mohd Farid tetap membara untuk segera sembuh.

Menurut anak kedua daripada empat beradik itu, sehingga hari ini dia tidak dapat mengingati bagaimana detik cemas yang dilalui sebelum pesawat terhempas.“Yang saya ingat, dalam keadaan separuh sedar, saya keluar daripada pesawat dan selepas itu terus tidak sedarkan diri. Saya hanya sedarkan diri di hospital.“Sukar untuk bayangkan bagaimana keadaan saya ketika itu kerana dalam keadaan cedera parah, saya bersendirian di hutan. Yang pasti, saya dihurung nyamuk kerana kesan gigitannya masih kekal sehingga hari ini,” katanya.

Mohd Farid berkata, hatinya pilu mengenangkan nasib rakan baiknya yang terkorban dalam nahas itu.“Di dalam kelas (di sekolah penerbangan) saya duduk di sebelah Muhamad Ariff. Dia pendiam, tetapi saya selalu mengusiknya untuk menceriakannya.
“Banyak peristiwa suka duka kami lalui bersama, tetapi ketika ini saya tidak mampu mengingatinya,” katanya yang mendapat tajaan Penerbangan Malaysia (MAS) untuk bergelar juruterbang.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.