Rabu, Januari 13, 2010

ECER Menambah Peluang Pekerjaan Di Terengganu


Ahmad Said menyampaikan sijil penghargaan kepada Abu Bakar Abdullah sambil diperhatikan Jebasingam Issace John di Kuala Terengganu, semalam.


Kadar pengangguran di negeri ini dijangka dikurangkan dengan pelaksanaan beberapa program penempatan pekerjaan dan kemahiran di bawah projek pembangunan insan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, setakat ini, lebih 1,600 penganggur mendaftar untuk mengikuti program Kerjaya ECER.

Katanya, mereka dibantu melalui Program Penempatan Graduan Terengganu dan Program Penempatan Pekerja yang menyediakan pekerjaan di 19 buah syarikat di negeri ini.

''Kedua-dua program itu merupakan antara komponen program Kerjaya ECER bagi menangani masalah pengangguran akibat krisis kewangan dunia," katanya.

Ahmad berkata demikian ketika merasmikan Majlis Pelancaran Program Pembangunan Modal Insan ECER Peringkat Negeri Terengganu di Primula Beach Hotel di sini hari ini.

Turut hadir di majlis itu, Pengarah Urusan Pakatan Usaha Teknik Sdn. Bhd, Abu Bakar Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan ECER, Datuk Jebasingam Issace John .

Mengulas lanjut Ahmad berkata, di bawah Program Penempatan Graduan selama dua tahun, para peserta akan diberi latihan di tempat kerja selama sembilan bulan pertama dan menerima gaji minimum RM1,200.

''Mereka berpeluang diserapkan sebagai pekerja tetap pada akhir tempoh dua tahun itu. Sehingga kini, sebanyak 304 orang telah mendaftar untuk mengikuti program ini," ujarnya.

Di bawah Program Penempatan Pekerja pula katanya, syarikat-syarikat di negeri ini dibantu untuk mencari pekerja tetap dan sambilan dari kalangan pekerja yang diberhentikan kerja akibat krisis ekonomi baru-baru ini.

''Setakat ini, 448 orang telah mendaftar untuk mengikuti program ini," tambahnya.

Beliau berkata, satu lagi komponen di bawah Kerjaya ECER adalah Program Latihan Kemahiran untuk graduan dan pelajar lepasan sekolah.

''Sehingga kini, seramai 909 orang telah mendaftar untuk mengikuti pelbagai program latihan kemahiran dalam bidang mekanikal, elektronik dan komputer dan pelancongan serta kursus berteknologi tinggi termasuk robotik dan automasi," katanya.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, enam projek pembangunan impak tinggi baru di bawah ECER akan mula dilaksanakan di negeri ini, tahun ini.

''Ia adalah pembangunan Pelabuhan Kemaman, International Digital Business Exchange (IDBX), Pusat Animasi Global, kerja kawalan hakisan di Pantai Teluk Lipat, Dungun serta program pembangunan Industri Kraftangan Terengganu dan Pusat Bandar Kuala Terengganu (KTCC)," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.