Khamis, Januari 14, 2010

Berakhirnya SUK Terengganu Yang DedikasiMOKHTAR Nong (kiri) bersalaman dengan kakitangan awam kerajaan negeri sempena majlis persaraannya di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Datuk Mokhtar Nong, hanya mampu berucap kira-kira tiga minit sewaktu menyampaikan amanat terakhir kepada kakitangan kerajaan negeri sebelum cuti bersara mulai esok.

'Pesanan keramat ibunya' yang cuba disampaikan sebagai peringatan kepada pegawai kanan dan kakitangan awam berbunyi: "Setinggi mana pangkat yang kamu sandang, jangan lupa orang di bawah kamu kerana mereka juga perlu diberikan perhatian", menyebabkan beliau sebak dan gagal meneruskan ucapan.

Mokhtar yang diraikan dalam majlis khas sempena majlis persaraannya di Wisma Darul Iman hari ini, menasihatkan pegawai kanan kerajaan dan kakitangannya supaya tidak berbangga dengan jawatan masingmasing sebaliknya perlu menjaga kebajikan kakitangan bawahan.

Beliau lalu mengaitkan perkara itu dengan pesanan ibunya yang masih diingati hingga saat ini.

Bagaimanapun, sebaik saja Mokhtar mula mengingati pesanan arwah ibunya, beliau tidak mampu menyebutnya hingga habis dan mengambil masa beberapa minit kerana menahan sebak.

Beliau bagaimanapun cuba menggagahkan dirinya dan dalam keadaan teresak-esak sambil mengelap air mata dengan sapu tangan, Mokhtar akhirnya menghabiskan pesanan ibunya itu.

Selepas itu, beliau sekali lagi sebak dan memohon maaf kepada hadirin kerana tidak dapat meneruskan ucapannya.

Walaupun pesanan tersebut hanya sebaris ayat, ia menyentuh hati pegawai kanan dan kakitangan awam yang memenuhi Dewan Besar Wisma Darul Iman.

Sebahagian besar daripada mereka didapati turut menangis bersama-sama Mokhtar yang tidak mampu meneruskan ucapannya.

Beliau kelihatan begitu terharu apabila mengenangkan pesanan berkenaan serta pilu meninggalkan rakan-rakan lama yang masih dalam perkhidmatan serta kakitangan bawahannya.

Mokhtar yang mula berkhidmat sebagai Pegawai Tadbir Negeri pada 1978, mula bercuti esok sebelum bersara 15 April depan.

Sepanjang ketiadaan beliau, Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Mazlan Ngah akan memangku jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Mokhtar menjalankan tugas terakhirnya selepas berkhidmat sebagai SUK selama dua tahun, dengan menghadiri mesyuarat Exco kerajaan negeri hari ini.

Sebelum itu, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Husain Embong menyifatkan persaraan Mokhtar merupakan satu kehilangan besar kepada kerajaan negeri kerana beliau sentiasa komited dalam kerja.

Katanya, Mokhtar seorang pentadbir negeri yang mudah didekati semua pihak, bukan sahaja pegawai atasan malah kakitangan bawahan.

''Sepanjang perkhidmatannya, Mokhtar melakukan pelbagai pendekatan bagi menaikkan imej dan produktiviti pentadbiran negeri ini.

''Mokhtar telah berjaya menjalankan tugas dengan sempurna dan kerajaan percaya penggantinya selepas ini akan melaksanakan tugas dengan lebih cemerlang," katanya.


Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.