Isnin, Januari 11, 2010

Kehebatan Sharbinee


DUA jurulatih - B Sathianathan (Kelantan) dan Irfan Bakti (Terengganu) jelas berundur dari gelanggang, kelmarin dengan komen sama - iaitu menghambur pujian ke atas kelibat penjaga gol kebangsaan, Sharbinee Allawee yang menjadi faktor penentu keputusan saingan Liga Super di Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Tidak dinafikan ketangkasan penjaga gol Terengganu itu menjadi punca buat menafikan kemenangan kedua-dua pasukan tetangga itu yang sekadar berakhir dengan keputusan seri 0-0.

Irfan yang gembira dengan pencapaian itu menyuarakan betapa kelibat Sharbinee yang bermain cemerlang dan menyelamatkan beberapa percubaan bahaya oleh pasukan Kelantan yang nyaris pulang dengan mata penuh.

“Saya puas hati dengan mutu persembahan Sharbinee yang dapat mematahkan serangan pihak lawan sehingga gawang Terengganu terselamat daripada dibolosi Kelantan,” katanya.

Irfan berkata, Sharbinee membuktikan kehebatannya sebagai penjaga gawang kebangsaan dan mengekalkan prestasinya untuk membantu Terengganu daripada dimalukan pasukan lawan.

Sementara itu, Sathianathan akur akan kehebatan Sharbinee yang kebal mengawal gawang sehingga beberapa percubaan barisan serangannya tidak menjadi.

Beliau berkata, anak buahnya menguasai separuh masa kedua dengan serangan bertali arus tetapi setiap percubaan itu dapat dihalang oleh ketangkasan Sharbinee.

“Serangan kami diketuai Hairuddin Omar) dan Indra Putra (Mahayuddin) serta Norshahrul (Adlan Talaha) kerap dihalang Sharbinee,” katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.