Rabu, Ogos 12, 2009

Pampasan Telah Dibayar

Semua 35 pemilik rumah kedai berusia lebih 100 tahun di Jalan Bandar berdekatan Pasar Besar Kedai Payang di Kuala Terengganu yang akan dirobohkan untuk memberi laluan kepada rancangan pembangunan semula pusat bandar raya sudah diberikan pampasan masing-masing.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berkata semua peniaga berkenaan sudah dibayar pampasan sejak 1990-an kerana rancangan pembangunan semula itu sudah lama diputuskan tetapi tidak dilaksanakan berikutan menghadapi beberapa masalah.

"Isu ini sudah lama, (sejak) tahun 1990-an lagi mereka sudah terima bayaran. Cuma projek itu tertangguh kerana ada sedikit masalah, setengah itu dah menyewa tempat perniagaan lain.

"Jadi tak betullah kalau mereka tak nak keluar. Mereka bukan diberi notis sehari dua... dah bertahun. Apa yang kita nak buat sekarang ialah membangunkan bandar dan membesarkan jalan," katanya selepas merasmikan Kursus Dana Bakti Remaja peringkat Parlimen Kemaman di Dewan Orang Ramai Bukit Kuang di sini, kelmarin.

Beliau berkata demikian bagi mengulas bantahan lebih 30 peniaga dan penyewa premis di Jalan Bandar dan Jalan Banggol yang diberikan notis untuk mengosongkan premis mereka sebelum esok oleh Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu bagi membolehkan kerja-kerja pembangunan dilakukan.

Akhbar ini baru-baru ini mendedahkan bantahan peniaga terbabit yang mahu kerajaan negeri menyediakan kos perpindahan selain pampasan pengambilalihan tanah di kawasan itu.

Mengulas mengenai program Dana Bakti itu, Ahmad berkata, kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM30 juta tahun ini untuk diagihkan kepada lebih 10,000 anak Terengganu berusia 21 tahun ke atas.

"Menerusi program ini juga kita akan memperkenalkan satu lagi kursus khas selama tiga hari dua malam untuk remaja terpilih bagi membolehkan mereka membina jati diri dan semangat cintakan negara.

"Mereka yang terpilih akan diberikan elaun sebanyak RM300 sebagai insentif menyertai kursus itu," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.