Khamis, Ogos 13, 2009

Duku Tertua

Buah duku atau nama saintifiknya, Lansium Domesticum merupakan sejenis buah daripada spesies yang sama dengan langsat, dokong dan duku langsat.

Namun yang membezakannya ialah ada sejarah di sebalik kewujudan buah duku ini di negeri Terengganu.

Percayakah anda, sebatang pokok buah duku yang berusia 250 tahun masih lagi berbuah dan isinya masih manis dan lazat?

Ini bukan cerita karut atau dongeng semata-mata kerana jika anda berkunjung ke negeri Terengganu jangan lupa untuk ke Kampung Cerana kerana terdapat sebatang pokok buah duku yang telah wujud sejak 250 tahun dahulu.

Apa yang menghairankan, pokok duku tersebut masih mengeluarkan buah yang lebat, namun bezanya ia tinggi dan saiznya besar seperti pokok kayu balak yang mana berbeza dengan pokok duku yang biasa bersaiz kecil dan rendang.

Menurut legenda cerita rakyat, pokok duku merupakan sejenis pokok liar telah ditemui oleh seorang penduduk di kampung tersebut.

Kemudian, penduduk berkenaan mempersembahkan buah itu kepada sultan kerana mendapati rasanya sangat manis dan lazat.

Selain itu, ada cerita yang menyatakan pokok duku berusia 250 tahun itu merupakan baka generasi kedua daripada pokok induk yang telah musnah akibat kebakaran hutan yang berlaku ketika perang Jepun dahulu.

Jadi, pokok itu dipercayai merupakan pokok duku yang tertua di negeri ini.

Begitulah asal-usul buah duku yang terdapat di Terengganu, maka tidak hairanlah mengapa buah duku amat terkenal di sini.

Salah sebuah kawasan yang amat terkenal dengan pengeluaran buah duku ialah di sekitar Kampung Beladau, Kepong dan Kampung Serada yang mana kampung itu berdekatan dengan pokok duku tertua itu.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati hampir 50 buah gerai buah duku ditemui di sepanjang jalan perkampungan tersebut.

Bagaikan berada di kebun buah duku apabila melalui kawasan berkenaan apabila dapat melihat deretan pokok duku hampir di setiap rumah penduduk kampung.

Bagi penulis yang baru tiga minggu berpindah ke Terengganu, pemandangan tersebut amat menyeronokkan apabila dapat melihat gugusan buah duku bergantungan di dahan-dahan sepanjang menyusuri jalan tersebut. Pastinya di Kuala Lumpur kempunan melihat pemandangan begini.

Hampir semua ruang tanah kosong tidak kelihatan di kawasan ini kerana ia dipenuhi dengan lautan pokok duku yang sedang berbuah lebat dan masak ranum.

Seorang peniaga yang ditemui, Esah Embun, 55, berkata, dia yang telah menjalankan perniagaan menjual duku sejak 10 tahun lalu mengakui duku sekitar kawasan itu berbeza daripada tempat lain.

Jelas beliau, isinya yang jernih dan manis sering menjadi tumpuan pembekal duku untuk mendapatkan duku dari kawasan itu.

Katanya, setiap tahun, pada musim buah duku iaitu bulan Julai, Ogos, September dan Oktober, kawasan itu seperti ada keramaian kerana ramai peminat buah berkenaan dari seluruh negeri akan mengunjungi kampung tersebut.

"Lagipun, harga yang dijual hanya RM1 atau RM2 sekilo menyebabkan peminat buah ini tidak berfikir panjang untuk membeli sebagai buah tangan jika singgah ke sini.

"Selain berniaga di sini setiap hari, bekalan duku turut dihantar ke bandar-bandar lain untuk memenuhi permintaan luar," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di Kampung Beladau, Kepong baru-baru ini.

Bagi Mohd. Yatim A. Rahman, 55, musim buah duku membantu keluarganya menambah pendapatan.

Ujarnya, walaupun dia tidak mempunyai kebun buah duku, namun dia lebih selesa memajak kebun orang lain untuk menjual hasilnya.

"Kebanyakan orang di sini mempunyai kebun duku yang luas, jadi saya mengambil kesempatan memajak kebun mereka dengan mengupah individu yang berminat mengutip buah itu dengan bayaran RM10 untuk sebakul buah duku.

"Sehari kebiasaannya dapat memperoleh lebih tiga hingga lima tan buah duku untuk pasaran luar Terengganu," jelasnya.

Seorang penggemar buah duku berasal dari Kampung Binjai Berambu, Ahmad Sabri Awang, 52, mengakui dia amat menggemari buah duku dari sekitar ini.

"Jika saya melalui kawasan ini pastinya saya akan singgah untuk menikmati keenakan buah ini yang masih segar dan baru dikutip oleh peniaga," ujarnya.

1 ulasan:

Khairol berkata...

Kira-kira 200m dari pokok itu pernah tumbuh pokok stor (kundang) yang diameter batangnya saja dah lebih 2 meter. Kalau nak panjat, kena panjat melalui dahan atau melalui pokok lain. Kalau bandingkan pokok tu dengan 2 pokor stor berdekatan yang masih hidup, mungkin saiznya 2 kali ganda. Sayangnya pokok itu telah ditebang sebab pemiliknya ingin membesarkan rumah.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.