Selasa, Ogos 11, 2009

Terengganu guna MySMS 15888

Terengganu memperkenalkan perkhidmatan baru menerusi Gerbang Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) Kerajaan Negeri, MySMS 15888 bermula hari ini dalam usahanya meningkatkan jentera pentadbiran negeri secara lebih efisien.

Sistem itu dilancarkan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said sekali gus menjadikan Terengganu negeri kedua selepas Perak yang memperkenalkan kaedah tersebut sehingga kini.

Ahmad berkata, perkhidmatan seumpama itu membolehkan rakyat di negeri ini mendapat lebih banyak pilihan dalam meningkatkan lagi mutu perkhidmatan kerajaan.

Beliau bagaimanapun menjelaskan, pelaksanaan itu bukan bermakna sistem atau perkhidmatan sedia ada tidak lagi berkesan.

"Khidmat SMS ini diharap dapat memberi lebih banyak pilihan kepada rakyat menggunakan SMS secara selaras dengan menggunakan nombor 15888.

"Tak semestinya sistem sedia ada tidak bagus, lebih banyak saluran lebih bagus," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (SUK), Datuk Mokhtar Nong dan Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Datuk Normah Yusof.

Khidmat SMS itu dikendalikan sepenuhnya oleh MAMPU yang berpusat di ibu negara manakala urusan perkhidmatannya pula oleh agensi-agensi terlibat.

Sementara itu, Normah pula berkata, sistem tersebut sudah setahun diperkenalkan di peringkat Pusat sebelum diperluaskan ke negeri-negeri.

"Selepas setahun diperkenalkan, sudah 85 agensi menggunakannya dan sekarang ada 1,326 jenis perkhidmatan yang menggunakan nombor rasmi kerajaan 15888," ujarnya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.