Sabtu, Oktober 11, 2008

Terengganu Bakal Melahir Jaguh Dunia

TERENGGANU mampu menjadi hab sukan kuda lasak di rantau ini selain melahirkan jaguh bertaraf dunia pada masa akan datang.Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Razak berkata, pemilihan Terengganu sebagai tuan rumah Kejohanan Kuda Lasak Dunia (WEC) 2008 November ini, bakal meletakkan negeri itu dalam kalendar sukan berkuda antarabangsa.

Menurut Najib, dengan kemudahan yang ada, Terengganu setaraf dengan negara-negara yang menjadi lokasi kejohanan sukan berkuda seperti Jerman, Perancis, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Argentina dan Amerika Syarikat.“Saya difahamkan Terengganu bukan dipilih kerana kebetulan tetapi atas minat penunggang No. 1 negara sendiri iaitu Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Apa yang lebih membanggakan Tuanku Mizan adalah penunggang negara pertama berjaya melayakkan diri bertanding pada kejohanan dunia itu kelak,” kata Najib semasa melancarkan Countdown kejohanan berkenaan di Kompleks Sukan Negeri Gong Badak di Kuala Terengganu semalam.Turut hadir Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Pegawai Eksekutif Sekretariat WEC 2008, Datuk Seri Dr. Salleh Mohd. Nor.

WEC 2008 akan berlangsung di Terengganu International Endurance Park (TIEP) di Lembah Bidong, Setiu dari 6 hingga 9 November depan.Dalam pada itu, Najib berkata, pihak kerajaan akan mempertingkatkan acara-acara sukan pelancongan dalam usaha menjana pertumbuhan ekonomi negara.Beliau berkata, sukan pelancongan perlu digarap sepenuhnya oleh setiap kerajaan negeri kerana ia memberi impak besar bukan sahaja daripada segi kehadiran pelancong malah kepada ekonomi negara.

“Dengan adanya sukan pelancongan seperti Kejohanan Kuda Lasak 2008 dan disiarkan di saluran (televisyen berbayar), sudah cukup pulangannya kepada negara,” katanya.
Najib berkata, kehadiran 150 penunggang dari 34 negara serta kehadiran media asing pada kejohanan selama empat hari itu akan memberikan kesan yang amat besar kepada rakyat Terengganu khasnya dan Malaysia amnya.

Dalam masa yang sama beliau meminta penduduk di negeri tersebut supaya hadir memberi sokongan kepada pasukan negara sepanjang kejohanan itu kelak.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.